Απήγανος, ένα φαρμακευτικό βότανο

Ο Απήγανος (Ruta graveolens) είναι ένα αειθαλές αρωματικό φυτό, με καταγωγή από την Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη και ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Σε ύψος φτάνει το 1 μέτρο περίπου και είναι γρήγορης ανάπτυξης φυτό. Τα κοτσάνια του γίνονται ξυλώδη κοντά στη βάση, αλλά παραμένουν ποώδη στις άκρες. Τα μακριά φύλλα του τέμνονται πτεροειδώς παίρνοντας ένα σχήμα κουταλιού ή στενόμακρο. Είναι κάπως σαρκώδη και συχνά καλυμμένα από ένα αλευρώδες χνούδι. Η ανθοφορία του από κίτρινα λουλούδια εμφανίζονται την άνοιξη τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάϊο.

 Ως βότανο έχει θεραπευτικές ιδιότητες κάνοντάς το χρήσιμο στην ομοιοπαθητική, βελτιώνοντας την όραση αλλά και την ακοή. Επίσης είναι γνωστό για την αντισπασμωδική και αντιβηχική του δράση καθώς και ως εμμηναγωγό. Ακόμη μπορεί να ανακουφίσει πονόδοντους και πονοκεφάλους.

Θέση

Προτιμά ηλιόλουστες θέσεις για την ανάπτυξη του και αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι όμως ευαίσθητο στην παγωνιά και τους δυνατούς βοριάδες.

Έδαφος

Ο απήγανος αναπτύσσεται ικανοποιητικά στα περισσότερα εδάφη, ακόμα και σε ξηρά άγονα, που παρουσιάζουν όμως καλή αποστράγγιση και δεν συγκρατούν πολύ νερό.

Πότισμα

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστεί να ποτίζεται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν, ενώ το χειμώνα μειώνουμε και ποτίζουμε στην 1-2 φορές την εβδομάδα.

Εχθροί και ασθένειες

O απήγανος είναι αρκετά ευαίσθητος σε προσβολές από έντομα και ιδιαίτερα από κάμπιες, από μελίγκρα, και από τον τετράνυχο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.