Καπουτσίνος, ένα θεραπευτικό φυτό

Ο Καπουτσίνος (Tropaeolum majus), είναι ένα ετήσιο, ποώδες φυτό, με βλαστούς που φτάνουν συνήθως το 1 μέτρο. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, σχεδόν κυκλικά, με μήκος 3-15 εκατοστά, με πιο ανοιχτόχρωμη τη κάτω επιφάνεια, με μακριούς μίσχους και με νεύρα που ξεκινούν από το κέντρο τους. Τα άνθη του είναι κίτρινα, κόκκινα ή πορτοκαλί και το φύλλωμα του φτιαγμέμο από στρογγυλά πλατιά φύλλα, απλώνεται πάνω από την επιφάνεια του εδάφους ή αναρριχάται αυθόρμητα πάνω σε κλαδιά και διακοσμητικά στηρίγματα.

Αυτό το φυτό έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, έχει χρησιμοποιηθεί ως απολυμαντικό βότανο. Όλα τα μέρη του φυτού φαίνεται να έχουν πολύ ισχυρή αντιβιοτική δράση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τοπικά για να αυξήσουν την αντίσταση σε βακτηριακές λοιμώξεις.

Είναι ένα ενδημικό φυτό της Νότιας Αμερικής. Στη χώρα μας το συναντάμε σχεδόν παντού σε καλλιεργούμενα και ακαλλιέργητα εδάφη.

Θέση

Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις, φυτεύεται σε σημεία που δεν έχουν κρύο ή καυτούς ανέμους. Το έδαφος πρέπει να είναι γόνιμο και ελαφρύ με καλή στράγγιση και υψηλό ποσοστό ηλιοφάνειας.

Ανθεκτικότητα

Είναι φυτό που αντέχει τον καλοκαιρινό ήλιο και τη ζέστη. Δεν έχει ιδιαίτερη αντοχή στον παγετό αλλά αν έχει αρκετό νερό αντιστέκεται μέχρι και τους -5°C.

Πότισμα

Ο καπουτσίνος θέλει μέτριο πότισμα, κυρίως τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται ήπια κλίματα, πλούσια, αφράτα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, μέτριας συχνότητας ποτίσματα και ελαφριά λίπανση.

Συντήρηση και φροντίδα

Δεν χρειάζεται κλάδεμα και συνήθως δεν συναντά προβλήματα από έντομα ή ασθένειες. Για να ενισχύσουμε την ανθοφορία του, μπορούμε να αφαιρούμε τακτικά με το χέρι, όλα τα μαραμένα ή ξερά άνθη που εμφανίζονται.

Καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός

Μπορεί να καλλιεργηθεί σαν αναρριχώμενο σε φράχτες και πέργολες ή σαν θαμνώδες φυτό σε ζαρντινιέρες και δοχεία. Ο πολλαπλασιασμός του είναι εύκολος και γίνεται με σπόρους την άνοιξη.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.