Μούγκους η νάνα κουκουναριά!

Το Μούγκους ή Νάνα Κουκουναριά (Pinus mugo mughus) είναι ένα μικρό κωνοφόρο βραδείας ανάπτυξης με σφαιρική βλάστηση. Καλλιεργείται ως θάμνος. Προέρχεται από την Κεντρική Ευρώπη και την περιοχή των Βαλκανίων.

Περιγραφή του φυτού

Το Μούγκους είναι κωνοφόρο δέντρο με ύψος 1,50 m και διάμετρο 4,00-8,00 m. Έχει σφαιρικό σχήμα και το φύλλωμα είναι σκουροπράσινο, βελονοειδές και πυκνό. Το συμπαγές σχήμα της κόμης του δεν επιτρέπει να φανούν τα κλαδιά και ο κορμός του.

Φροντίδα του φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία. Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών, χωρίς συγκεκριμένη οξύτητα αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.

Πότισμα

Χρειάζεται μέτριο πότισμα περίπου 2 φορές την εβδομάδα. Αλλά χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες νερού ανά 2-3 μέρες κυρίως μέχρι να εγκατασταθεί σε έναν κήπο ή σε περιόδους με έντονη ξηρασία.

Λίπανση

Λίπανση με ένα πλήρες κοκκώδες σκεύασμα μία φορά στην αρχή της άνοιξης και μία στο τέλος του φθινοπώρου για τη διατήρηση της ευρρωστίας και βελτίωση της ανάπτυξης της.

Κλάδεμα

Χρειάζεται κλάδεμα ώστε να διατηρείται το σχήμα και η συμπαγής εμφάνιση της κόμη. Καλό είναι να γίνεται ένα στις αρχές της άνοιξης και ένα στις αρχές του φθινοπώρου.

Ανθεκτικότητα

Αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό στον αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Κατάλληλη επιλογή για φυτεύσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Εχθροί και ασθένειες

Το Μούγκους είναι ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Οι πιο κοινοί εχθροί της είναι η προσβολή από τα κοκκοειδή και ο τετράνυχος.

Χρήσεις του Μούγκους

  • Μεμονωμένες φυτεύσεις σε διάφορα σημεία του κήπου ή στο βραχόκηπο.
  • Δημιουργία αντιθέσεων και διαφορετικών επιπέδων σε συνθέσεις παρτεριών με ανθοφόρα φυτά.
  • Κατάλληλο για φύτευση σε γλάστρες.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.