Καλέντουλα η φαρμακευτική!

Η Καλέντουλα (Calendula officinalis) είναι μια αρωματική, ετήσια πόα. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae. Κατάγεται από τη Νότια Ευρώπη.

Περιγραφή του φυτού

Η καλέντουλα είναι χαμηλή πόα, φθάνει σε ύψος έως και 70 εκ., με συμπαγές σχήμα εξαιτίας του πλούσιου, έντονο πράσινου φυλλώματός της. Τα φύλλα είναι επιμήκη, λογχοειδή με κυμματιστές παρυφές. Το μήκος τους είναι 5-17 εκ. και έχουν χνούδι και στις δύο πλευρές. Τα άνθη της έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Η ανθοφορία της διαρκεί από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο.

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία

Ευδοκιμεί σε θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές. Σε σκιερές θέσεις δεν ανθίζει. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδάφους σε γόνιμα ή φτωχά, με μικρή ή μέτρια υγρασία. Αναπτύσσεται και σε παραθαλάσσιες περιοχές αρκεί να έχει θέση με άπλετο φως.

Πότισμα

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά της. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Κλάδεμα

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Κλαδεύουμε μόλις τελειώσει η ανθοφορία της.

Λίπασμα

Για να πετύχετε μεγάλη παραγωγή ανθοφορίας, λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή ένα κοκκώδες λίπασμα.

Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπίζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Εχθροί και Ασθένειες

Οι πιο συχνοί εχθροί της καλέντουλας είναι οι αφίδες (μελίγκρα και φυτόψειρα) και η βαμβακάδα. Σημαντικό είναι το λάθος που κάνουμε με το πότισμα της. Η υπερβολική υγρασία προκαλεί σήψεις και ασθένειες μυκητολογικής αιτίας, με αποτέλεσμα το μαρασμό και τελικά το σάπισμα του φυτού.

Χρήσεις του φυτού

Είναι κατάλληλο για

  • για φύτευση παρτεριών,
  • σε παραθαλάσσιους κήπους,
  • σε βραχόκηπους,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.