Ο Καλαγχόη Νανοφυής “Pumila” (Kalanchoe pumila) είναι πολυετές βολβώδες φυτό με αργό ρυθμό ανάπτυξης. Το ύψος του φυτού φτάνει τα 50 εκατοστά.
Περιγραφή του φυτού
Τα φύλλα της καλαγχόης είναι σαρκώδη, πλατιά, σε οβάλ σχήμα, με οδοντωτές άκρες, εμφανίζονται εναλλάξ σε όλο το μήκος των μίσχων και επειδή είναι πολύ τρυφερά σπάνε εύκολα με την παραμικρή αδέξια κίνηση. Είναι γκριζωπά με χνούδι. Τα άνθη της καλαγχόης βγαίνουν σε μποκετάκια σε μωβ χρώμα. Ανθίζει νωρίς την άνοιξη και μπορεί να κρατήσει τα άνθη της όλο το καλοκαίρι.
Φροντίδα του φυτού
Τοποθεσία
Η καλαγχόη τοποθετείται σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία, στον κήπο και τη βεράντα. Όταν όμως το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, τα φυτά θα πρέπει να μεταφέρονται σε σημεία χωρίς άμεσο ηλιακό φως καθώς προκαλούνται εγκαύματα που εμφανίζονται ως ξηράνσεις στις άκρες των φύλλων.
Πότισμα
Σχετικά με το πότισμα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις καθώς είναι σαν παχύφυτο. Τους καλοκαιρινούς μήνες η καλαγχόη πρέπει να ποτίζεται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα μέχρι 1 φορά την εβδομάδα, ανάλογα και τον καιρό που επικρατεί. Δεν είναι καλό να αφήνουμε το φυτό χωρίς νερό μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι χάνει την καλλωπιστική του αξία, τα άνθη του μαραίνονται γρηγορότερα και τα φύλλα του μαραζώνουν.
Λίπανση
Χρειάζεται λίπανση με κάποιο υδατοδιαλυτό λίπασμα για να έχει παρατεταμένη ανθοφορία.
Κλάδεμα
Χρειάζεται να κόβουμε τα ξερά λουλούδια που έχει τελειώσει η ανθοφορία τους ώστε να βγάλει καινούρια.
Ανθεκτικότητα
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός καταστρέφουν το φυτό άμεσα, για αυτό και το χειμώνα πρέπει τα φυτά να μεταφέρονται σε πιο ζεστά και προστατευμένα σημεία ή να καλύπτονται με πλαστικό σε περιόδους παγετού, ή χιονόπτωσης.
Εχθροί και Ασθένειες
Το φυτό είναι ευαίσθητο στην προσβολή από αφίδες και τετράνυχο. Πολύ συχνά πάνω στο φυτό εμφανίζονται ιστοί αράχνης, ένδειξη ότι το φυτό έχει προσβληθεί από τετράνυχο ή τα κλαδιά του κολλάνε στο χέρι μας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν αφίδες. Η καλαγχόη επίσης προσβάλλεται συχνά και από κοκκοειδή έντομα.
Το πιο συχνό πρόβλημα είναι το υπερβολικό πότισμα, το οποίο προκαλεί σάπισμα του φυτού.