Ας μάθουμε για τη Φρέζια…

Η Φρέζια (Freesia refracta) είναι φθινοπωρινός βολβός φύτευσης. Ανήκει στην οικογένεια Iridaceae. Κατάγεται από περιοχές της Νότιας Αφρικής.

Περιγραφή του φυτού

Είναι ποώδη φυτά που αναπτύσσονται από έναν κωνικό βολβό διαμέτρου 1–2,5 cm. Φυτεύεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο. Ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη.

Από τον βολβό εκπτύσσονται τα φύλλα τα οποία είναι επιμήκη, λογχοειδή, μεσαίους μεγέθους και έχουν έντονο πράσινο χρώμα. Τα φύλλα φτάνουν σε ύψος τα 10–30 cm.

Ανάμεσα από τα φύλλα, αναπτύσσεται το ανθικό στέλεχος ύψους 20–25 cm, στην κορυφή του οποίου μεγαλώνουν τα άνθη. Τα άνθη είναι μεγάλα σε σχήμα χωνιού. Έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες με διάφορα χρώματα ανθέων, όπως μοβ, μπλε, κίτρινα, ρόδινα, κόκκινα, πορτοκαλί και λευκά.

Φροντίδα φυτού

Έδαφος

Ευδοκιμεί σε βαθιά και πλούσια εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Θέση

Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αλλά αναπτύσσεται ικανοποιητικά και στις ημισκιερές.

Πότισμα

Έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στο βολβό.

Βάθος φύτευσης

Ο κανόνας που ισχύει είναι το βάθος της φύτευσης να είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο της διαμέτρου του βολβού. Στα ελαφριά, αμμώδη εδάφη η φύτευση γίνεται βαθύτερα σε αντίθεση με τα αργιλώδη εδάφη που γίνεται σε μικρότερο βάθος.

Κλάδεμα

Μετά το τέλος της ανθοφορίας κλαδεύνται χαμηλά και βγάζουμε τους βολβούς απο την θέση τους, για να φυτευτούν ξανά την επόμενη χρονιά.

Εάν τούς αφήσουμε μέσα στο χώμα την επόμενη χρονιά δεν θα ανθίσουν ή θα βγάλουν λουλούδια μικρότερης καλλωπιστικής αξίας.

Εχθροί και Ασθένειες

Το πρόβλημα, όπως και με όλα σχεδόν τα βολβώδη φυτά, είναι οι προσβολές μυκήτων του εδάφους, που προκαλούν σήψη του βολβού και καταστροφή του φυτού. Οι μύκητες αυτοί προσβάλλουν τους βολβούς, τις περιόδους όπου υπάρχει έντονη εδαφική υγρασία, λόγω των συνθηκών που επικρατούν ή εξαιτίας υπερβολικών ποτισμάτων.  

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.