Μαστιχιά, ένα γεράνι κρεμοκλαδές!

Γεράνια, Λουλούδι, Ανθίζει, Ροζ

Η Μαστιχιά ή αλλιώς Βαμβακούλα (Pelargonium peltatum) είναι ένα πολυετές κρεμοκλαδές φυτό με οριζόντια ανάπτυξη. Είναι πολύ καλή επιλογή για κρεμαστές γλάστρες και ζαρντινιέρες. 

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της είναι πεντάλοβα, γυαλιστερά, σκουροπράσινα και δερματώδη. Έχει μακριούς βλαστούς που μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2 μέτρα. Φέρει ταξιανθίες που μοιάζουν με ομπρέλες με άνθη λευκού, κόκκινου, ροζ ή μωβ χρώματος. Η ανθοφορία της διαρκεί από αρχές της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο.

Μπαλκόνι, Κουτί Λουλουδιών

Φροντίδα φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Η μαστιχιά προτιμά εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις αλλά αντέχει και στην ημισκιά. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία.

Πότισμα

Έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα. Χρειάζεται δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο- τρεις μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

Λίπανση

Καλό είναι να προστεθεί λίπασμα μια φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

Κλάδεμα

Να κλαδεύεται αυστηρά, στα τέλη φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας της, ώστε να διατηρήσει το σφαιρικό σχήμα της. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αφαιρούνται όλα τα μαραμένα λουλούδια έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν καινούρια.

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πάρα πολύ εύκολος και γίνεται από κλαδί. Επιλέξτε ένα γερό κλαδί και αφαιρέστε τα φύλλα σε ύψος 4-5 εκατοστών τουλάχιστον. Αφήστε το κλαδί να στεγνώσει για λίγο και μετά φυτέψτε το σε μία γλάστρα την οποία θα κρατήσετε μακριά από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού για λίγες ημέρες και ποτίστε το φυτό. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας θα σας εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα.

Εχθροί και Ασθένειες

Γενικά, είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ορισμένες φορές παρατηρούνται μικρά έντομα όπως οι αφίδες ή κοκκοειδή πάνω στα φύλλα και στα άνθη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν φαγώματα που προέρχονται από σαλιγκάρια ή ακρίδες, που δεν προκαλούν πρόβλημα εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.