Λιπόκεδρος, το κωνοφόρο με τις κίτρινες πινελιές!

Θυμίαμα Κέδρος

Ο Λιπόκεδρος (Lipocedrus decurrens aurea) είναι ένα αειθαλές, κωνοφόρο αργής ανάπτυξης. Προέρχεται από τη Βορειοδυτική Αμερική. Το μέγιστο ύψος του είναι τα 40 μέτρα. Το ξύλο του είναι το κύριο υλικό για τα ξύλινα μολύβια, επειδή είναι μαλακό και τείνει να ακονίζει εύκολα χωρίς να σχηματίζει θραύσματα.

Περιγραφή φυτού

Το φύλλωμά του είναι πυκνό και σκουροπράσινο με χαρακτηριστικές κίτρινου χρώματος πινελιές. Τα φύλλα του είναι λεπιοειδή και σχηματίζουν βεντάλιες. Ο φλοιός του είναι λείος στα νέα δέντρα κι αργότερα απολεπίζεται σε μακριές λωρίδες.

Θυμίαμα Κέδρος, Παρακέντηση

Φροντίδα φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τα αμμώδη χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Προτιμά θέσεις ηλιόλουστες ή ημισκιερές προστατευμένες από τον δυνατό ή καυτό άνεμο.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Λίπανση:

Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήρες, κοκκώδες λίπασμα σκορπίζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά.

Ανθεκτικότητα:

Ευδοκιμεί σε μέρη με ήπιο χειμώνα και αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους – 20οC. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης, της κόμης και να αφαιρούνται όλοι οι πλευρικοί βλαστοί, για να διατηρήσουμε το σχήμα του.

Χρήσεις του φυτού

Ο λιπόκεδρος χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική τοπίου εξαιτίας του δίχρωμου φυλλώματος του.

Είναι κατάλληλο για:

  • Ιδανικό για πάρκα και αυλές.
  • Διαμορφώνει όμορφες συστάδες.
  • Για δεντροστοιχιών σε πάρκα, δρόμους.
  • Σε μεμονωμένες θέσεις μέσα στο γκαζόν.
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.