Λεμονοκυπάρισσο, το κωνοφόρο με άρωμα λεμονιού!

Κυπαρίσσι, Πράσινος, Φύση, Φυτό

Το Λεμονοκυπάρισσο (Cupressus macrocarpa “Gold Crest”) είναι ένα αειθαλές, κωνοφόρο δέντρο με εντυπωσιακό φύλλωμα. Ανήκει στην οικογένεια Cupressaceae. Ενδημεί κυρίως στην Καλιφόρνια και τη Νέα Ζηλανδία.

Περιγραφή φυτού

Το Λεμονοκυπάρισσο έχει ομοιόμορφη κωνική κόμη. Φτάνει τα 2-3 μέτρα σε ύψος σε 10 χρόνια και 15 μέτρα ύψος και 4 έως 8 μέτρα πλάτος σε περίπου 50 χρόνια. Οι βλαστοί του είναι στρόγγυλοι και κυρτοί προς τα επάνω. Το φύλλωμά του είναι πυκνό με έντονο ανοιχτό πράσινο χρώμα που απελευθερώνει άρωμα λεμονιού. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή, τριγωνικά, σταυροειδώς αντίθετα. Οι καρποί του είναι κώνοι σφαιρικού σχήματος, με καφέ χρώμα και διάμετρο ως 4 εκ.

Φροντίδα φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά τα αμμώδη χώματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Προτιμά θέσεις ηλιόλουστες προστατευμένες από τον δυνατό ή καυτό άνεμο. Στις ημισκιερές θέσεις επηρεάζεται ο χρωματισμός του φυλλώματος.

Πότισμα:

Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Το χειμώνα ποτίζουμε περίπου κάθε 10 ημέρες. Το καλοκαίρι 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο 1 με 2 φορές την εβδομάδα. 

Λίπανση:

Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα πλήρες, κοκκώδες λίπασμα σκορπίζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Ευδοκιμεί σε μέρη με ήπιο χειμώνα και αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους – 18οC. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης, της κόμης και να αφαιρούνται όλοι οι πλευρικοί βλαστοί, για να διατηρήσουμε το σχήμα του.

!!Συνιστάται η αποφυγή του κλαδέματος με ζεστό και υγρό καιρό!!

Χρήσεις του φυτού

Το λεμονοκυπάρισσο χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική τοπίου εξαιτίας του πυκνού φυλλώματος του και του αρώματος λεμονιού.

Είναι κατάλληλο για:

  • Ιδανικό για πάρκα και αυλές.
  • Διαμορφώνει όμορφες συστάδες.
  • Για δημιουργία ανεμοφραχτών.
  • Για δεντροστοιχιών σε πάρκα, δρόμους.
  • Για φύτευση γλαστρών.
  • Σε μεμονωμένες θέσεις.
  • Για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Ασθένειες και εχθροί

Το λεμονοκυπάρισσο είναι ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ο πιο κοινός εχθρός του είναι η προσβολή από τα κοκκοειδή.

Επίσης, προσβάλλεται συχνά από μυκητολογικές ασθένειες. Ο μύκητας φυτόφθορα προσβάλλει τη ρίζα και παρατηρείται η ξήρανση των φυτών που ξεκινάει από το εσωτερικό των κλαδιών προς τα έξω.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.