Πυράκανθος, ο αγκαθωτός θάμνος των παιδικών χρόνων..

Πυρκαγιά, Φρούτα, Κλαδια Δεντρου, Δέντρο

Σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα υπήρχαν φυτεμένοι πυράκανθοι σε διάφορες συνθέσεις παρτερίων. Όλοι μας έχουμε αναμνήσεις σαν παιδιά να παίζουμε με αυτούς τους περίεργους κόκκινους καρπούς.

Ο Πυράκανθος (Pyracantha coccinea) είναι ένας μεγάλος αγκαθωτός θάμνος, ο οποίος φτάνει σε ύψος τα 4-6 m. Το γένος Pyracantha ανήκει στην οικογένεια Rosaceae. Κατάγεται από την Ασία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Περιγραφή του φυτού

Ο πυράκανθος είναι ένας ορθόκλαδος, αειθαλής θάμνος, γρήγορης ανάπτυξης με πολυάριθμα αγκάθια στον βλαστό. Τα φύλλα του είναι μικρά, επιμήκη με σκούρο πράσινο χρώμα και εναλλάσσονται με τα αγκάθια. Παρουσιάζει πολύ πλούσια ανθοφορία με άνθη μικρά, λευκού χρώματος και εκφύονται σε πυκνές ταξιανθίες. Η περίοδος της ανθοφορίας του αρχίζει τον Μάιο και διαρκεί έως τον Ιούνιο. Οι καρποί του είναι κίτρινοι, πορτοκαλί ή κόκκινοι ανάλογα με το είδος, οι οποίοι παραμένουν στο φυτό καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Οι καρποί είναι μη τοξικοί. Είναι κοινό διακοσμητικό φυτό και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία ψηλών και αδιαπέραστων φρακτών. Είναι ανθεκτικό στο ψύχος, την ξηρασία και τα ασβεστώδη εδάφη

Pyracantha, Firethorns, Θάμνος

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση. Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά.

Πότισμα:

Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που μπορείτε να αυξήσετε το πότισμά του. Ποτίζετε κάθε 3-4 ημέρες τους μήνες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Λίπανση:

Λιπάνετε τα φυτά σας τακτικά χρησιμοποιώντας ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα ή ένα κοκκώδες λίπασμα. Το κοκκώδες λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης προστίθεται στο έδαφος κατά τη φύτευση, ακολουθώντας τις συστάσεις δοσολογίας που αναφέρονται στη συσκευασία.

Τα φυτά που καλλιεργούνται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνή λίπανση για να έχουν καλύτερη εμφάνιση. Εφαρμόστε το λίπασμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα). Μπορείτε να χρησιμοποιείσετε είτε το κοκκώδες λίπασμα σκορπιζοντας το στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά είτε διαλύοντας το υδατοδιαλυτό λίπασμα στο ποτιστήρι.

Ανθεκτικότητα:

Αντέχει στο κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι τους -15°C. Χρειάζεται προσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα:

Απαραίτητη είναι η απομάκρυνση των ξεραμένων και άρρωστων βλαστών στις αρχές της άνοιξης. Εφαρμόζουμε ελαφρύ κλάδεμα διαμόρφωσης για να διατηρήσουμε το σχήμα και το μέγεθος του.

Πυρκαγιά, Μπους, Χάγη, Pyracantha

Χρήσεις του φυτού

Ο πυράκανθος είναι ένα φυτό με καλλωπιστική αξία εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας του και των εντυπωσιακών καρπών του.

Χρησιμοποιείται:

  • για φύτευση παρτεριών,
  • για τη δημιουργία ανθισμένων νησίδων,
  • σε συστάδες ή κατά σειρά μέσα σε χλοοτάπητες,
  • για φύτευση γλαστρών και ζαρντινιερών,
  • σε βραχόκηπους και
  • δημιουργεί όμορφες μπορντούρες, χαμηλούς φυτοφράχτες, περιφράξεις.

Εχθροί και Ασθένειες

Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλεται από τα έντομα της μελίγκρας, αφίδες και τετράνυχο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.