Δαμασκηνιά, το οπωροφόρο με τους γλυκούς καρπούς!

Δαμάσκηνο, Δαμάσκηνο Δέντρο, Δαμάσκηνα

Η Δαμασκηνιά (Prunus domestica) είναι φυλλοβόλο, οπωροφόρο δέντρο, μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae. Προέρχεται από τις περιοχές της Κασπίας Θάλασσας. Ως αρχαίο δέντρο αναφέρεται από τον Θεόφραστο σαν προύμνη. Ζει 40-50 χρόνια και αρχίζει να αποδίδει ικανοποιητικά από τον 5ο χρόνο ζωής της. Φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα και έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, αλλά επιπόλαιο.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της είναι επιμήκη, ωοειδή, οδοντωτά και με χνούδι ή όχι στην κάτω επιφάνεια. Τα άνθη της είναι λευκά και παράγονται πριν από την έκπτυξη των φύλλων από απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Πέφτουν μέσα σε 3-4 μέρες, αν δεν επικονιαστούν. Ο καρπός είναι δρύπη διαφορών σχημάτων (σφαιρικό, ωοειδές, ελλειψοειδές, καρδιόσχημο και κωνικό) ανάλογα με την ποικιλία.

Δαμάσκηνο, Άνθος, Δαμάσκηνο Άνθος

Φροντίδα φυτού

Έδαφος: Προτιμά τα ελαφρά και μέσης σύστασης ασβεστώδη εδάφη που παρέχουν καλή αποστράγγιση.

Τοποθεσία: Είναι ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι θέσεις φύτευσης που είναι εκτεθειμένες σε διαρκείς και σφοδρούς ανέμους.

Πότισμα: Λόγω του πλούσιου ριζικού συστήματος της, έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό κυρίως  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Κλάδεμα: Απαραίτητο είναι το κλάδεμα διαμόρφωσης στο τέλος του χειμώνα, με σκοπό την ενίσχυση της πυκνότητας της κόμης.

Οι πιο συχνοί τύποι Κλαδέματος Διαμόρφωσης είναι:

  • Κύπελλο, από τον κύριο κορμό σε ύψος 60-80 εκατ. διαμορφώνονται 3 κύριοι βραχίονες με κλίση 45 μοίρες από τον κορμό και σε ίση απόσταση ο ένας από τον άλλον.
  • Αμφίπλευρη Παλμέτα, η κόμη της δαμασκηνιάς διαμορφώνεται ώστε να αναπτυχθεί σε κάθετο επίπεδο και να αποκτήσει πεπλατυσμένη μορφή.

Το κλάδεμα καρποφορίας της δαμασκηνιάς αποσκοπεί στο καλό φωτισμό και αερισμό του δένδρου. Περιλαμβάνει:

  • Αφαίρεση των βλαστών που μπλέκονται στο εσωτερικό της κόμης.
  • Αφαίρεση ξερών βλαστών και κλαδιών.
  • Ελαφριά βράχυνση των μακριών βλαστών για προώθηση της καρποφορίας.
  • Αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών και παραφυάδων.

Εχθροί και Ασθένειες

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν την δαμασκηνιά είναι η αλευρώδης αφίδα (μελίγκρα), τα κοκκοειδή (ψώρα) και οι προνύμφες της μικρής πεταλούδας.

Οι μυκητιάσεις προσβάλλουν συχνά την δαμασκηνιά και προκαλούν σάπισμα στους καρπούς και ξήρανση των δέντρων. Το ωίδιο εκδηλώνεται με την εμφάνιση υπόλευκων κηλίδων υπό μορφή σκόνης, που αργότερα σκουραίνουν πάνω στους βλαστούς, τα φύλλα και τους καρπούς.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.