Δαμασκηνιά, το οπωροφόρο με τους γλυκούς καρπούς!

Δαμάσκηνο, Δαμάσκηνο Δέντρο, Δαμάσκηνα

Η Δαμασκηνιά (Prunus domestica) είναι φυλλοβόλο, οπωροφόρο δέντρο, μέσου έως μεγάλου μεγέθους. Ανήκει στην οικογένεια των Rosaceae. Προέρχεται από τις περιοχές της Κασπίας Θάλασσας. Ως αρχαίο δέντρο αναφέρεται από τον Θεόφραστο σαν προύμνη. Ζει 40-50 χρόνια και αρχίζει να αποδίδει ικανοποιητικά από τον 5ο χρόνο ζωής της. Φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα και έχει πλούσιο ριζικό σύστημα, αλλά επιπόλαιο.

Περιγραφή φυτού

Τα φύλλα της είναι επιμήκη, ωοειδή, οδοντωτά και με χνούδι ή όχι στην κάτω επιφάνεια. Τα άνθη της είναι λευκά και παράγονται πριν από την έκπτυξη των φύλλων από απλούς ανθοφόρους οφθαλμούς. Πέφτουν μέσα σε 3-4 μέρες, αν δεν επικονιαστούν. Ο καρπός είναι δρύπη διαφορών σχημάτων (σφαιρικό, ωοειδές, ελλειψοειδές, καρδιόσχημο και κωνικό) ανάλογα με την ποικιλία.

Δαμάσκηνο, Άνθος, Δαμάσκηνο Άνθος

Φροντίδα φυτού

Έδαφος: Προτιμά τα ελαφρά και μέσης σύστασης ασβεστώδη εδάφη που παρέχουν καλή αποστράγγιση.

Τοποθεσία: Είναι ευαίσθητη στους ισχυρούς ανέμους και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι θέσεις φύτευσης που είναι εκτεθειμένες σε διαρκείς και σφοδρούς ανέμους.

Πότισμα: Λόγω του πλούσιου ριζικού συστήματος της, έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό κυρίως  κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
GreekEnglish
error: Content is protected !!
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.