Ωραιόφυλλο, το φυτό με τα εντυπωσιακά σχέδια και χρώματα στα φύλλα

Το Ωραιόφυλλο ή Κολεός (Coleus blumei) είναι ετήσιο φυτό, με πολύ διακοσμητικό φύλλωμα σε άπειρα χρώματα και σχήματα φύλλων. Μπορεί να εξελιχθεί σε πολυετές φυτό σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Ο κολεός ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Κατάγεται από την Τροπική Ασία.

Το όνομα του ωραιόφυλλο έχει επικρατήσει εξαιτίας των ποικίλων χρωμάτων και σχεδίων πάνω στα φύλλα του.

Περιγραφή του φυτού

Το ωραιόφυλλο είναι ένα θαμνώδες φυτό, χαμηλής ανάπτυξης που το ύψος του δεν ξεπερνάει τα 40 εκατοστά. Ανθίζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με άνθη ασήμαντης καλλωπιστικής αξίας, που εμφανίζονται σε επάκριες ταξιανθίες.

Κολεως, Φυτά, Φύση, Κήπος, Κηπουρική

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία

Αγαπά τις σκιερές ή ημισκιερές θέσεις φύτευσης. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προυπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση.

Εαν τοποθετήσουμε το ωραιόφυλλο σε μπαλκόνι επιλέγουμε το μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση.

Πότισμα

Το πότισμα πρέπει να γίνεται με πρόγραμμα και να μην το ξεχνάτε. Μην αφήνετε να στεγνώνει το χώμα. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα γιατί θα προκαλέσει σάπισμα του φυτού.

Προσοχή!

Αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα του, γιατί θα προκαλέσουμε μυκητολογικές ασθένειες!

Λίπανση

Χρειάζεται υγρό πλήρες λίπασμα για πράσινα φυτά, μια φορά κάθε 15 μέρες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Κλάδεμα

Κατά την περίοδο της ανάπτυξής του θέλει κορυφολογήματα, για να αναπτυχθούν βλαστοί στα πλάγια και να διαμορφωθεί σε συμπαγές πυκνό φυτό. 

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Coleus Φύλλα, Φύλλωμα, Φύλλα, Φυτό

Tip!

Η ένταση του χρώματος των φύλλων του σχετίζεται με το ηλιακό φως. Αν το φυτό δέχεται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου, το χρώμα του θα ξεθωριάσει σημαντικά, ενώ μπορεί να δημιουργηθούν και εγκαύματα στα φύλλα. Την άνοιξη και το φθινόπωρο το χρώμα των φύλλων του ωραιόφυλλου είναι πολύ πιο έντονο και ζωηρό.

Εχθροί και Ασθένειες

Το ωραιόφυλλο είναι αρκετά ανθεκτικό σε προσβολές από έντομα και ασθένειες. Μπορεί να προσβληθεί από τα έντομα της βαμβακάδας, τετράνυχο και μελίγκρα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.