Το τυχερό μπαμπού!

green cactus plant during daytime

Το τυχερό μπαμπού είναι ένα είδος Δράκαινας (Dracaena sanderiana)!!! Το όνομα του προέρχεται από τον διάσημο Αγγλο-Γερμανό κηπουρό, Henry Frederick Conrad Sander. Ανήκει στην οικογένεια Asparagaceae και προέρχεται από τα τροπικά δάση της Αφρικής και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Περιγραφή του φυτού

Ένα πολυετές φυτό με γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος το 1,00 m. Τα φύλλα του είναι ελαφρώς κυρτά με γκριζοπράσινο χρώμα. Το μήκος τους φτάνει τα 23 cm. Ο βλαστός του είναι σαρκώδες, γεγονός που το διακρίνει από το μπαμπού.

green bamboo on buckets

Φροντίδα του φυτού

Τοποθεσία:

Τοποθετήστε το τυχερό μπαμπού σε σημείο που δέχεται έμμεσα το ηλιακό φως. Η άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου θα το κάψει. Μπορεί ωστόσο να αναπτυχθεί σε σημεία με μερική σκιά. Η θερμοκρασία δωματίου είναι ιδανική για το φυτό. Αποφύγετε να το τοποθετήσετε κοντά σε θερμαντικά σώματα όπως καλοριφέρ ή air condition.

Πότισμα: 

Καλλιέργεια σε γλάστρα: Ποτίζετε όταν το έδαφος έχει στεγνώνει. Ο πιο σωστός τρόπος είναι να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε μία λεκάνη με νερό για να απορροφήσει το νερό που χρειάζεται και μετά βάλτε την πίοσω στη θέση της.

Καλλιέργεια σε νερό: Αλλάζετε το νερό κάθε 10 μέρες περίπου!!

Λίπανση: 

Καλλιέργεια σε γλάστρα: Εφαρμόστε υγρό λίπασμα κατάλληλο για πράσινα φυτά κάθε 15 ημέρες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και μία φορά το μήνα το φθινόπωρο.

Καλλιέργεια σε νερό: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό σκεύασμα για πράσινα φυτά ή ειδικό λίπασμα για το Lucky Bamboo. Μερικές σταγόνες την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα).

Κλάδεμα:

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Απομακρύνετε τα νεκρά και κίτρινα φύλλα.

Τοξικότητα:

Μπορεί να είναι τοξικό σε σκύλους και γάτες σε περίπτωση κατάποσης. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει σε ζώα είναι εμετός, διάρροια, στομαχόπονος.

Tip!

Σκουπίστε τα φύλλα με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τη συσσωρευμένη σκόνη και αφαιρέστε προσεκτικά τα κίτρινα φύλλα.

Μπορείτε να δώσετε καμπυλωτό σχήμα στο τυχερό μπαμπού ελέγχοντας το φως που δέχεται.

Εχθροί και Ασθένειες

Το τυχερό μπαμπού είναι ένα ανθεκτικό φυτό και δεν έχει σοβαρά προβλήματα με εχθρούς και ασθένειες.

Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η εμφάνιση καφέ κηλίδων στα φύλλα εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητα σε χλώριο ή φθόριο στο νερό. Ένας άλλος λόγος είναι η άμεση έκθεση στον ήλιο. Για να αποφύγετε την εμφάνιση τους μπορείτε να χρησιμοποιείτε απιονισμένο νερό για το πότισμα και να το τοποθετήσετε σε ένα φωτεινό σημείο χωρίς άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου.

Μία άλλη ασθένεια είναι το οίδημα των φύλλων εξαιτίας της περίσσειας του νερού. Το υπερβολικό πότισμα προκαλεί πρήξιμο των ριζών. Οπότε προσοχή με το πότισμα!!!

Ένας ακόμα εχθρός είναι η μούχλα, λευκή και σκούρα, εξαιτίας της μπορεί να νεκρωθούν οι βλαστοί. Στη λευκή μούχλα τα φύλλα καλύπτονται με λευκή σκόνη και στη σκούρα εμφανίζονται μάυρες κηλίδες στα φύλλα και στον βλαστό.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.