Η Αμυγδαλιά (Prunus amygdalus) αν και ανήκει στα πυρηνόκαρπα, εξετάζεται στα ακρόδρυα καθώς ο καρπός της συγκαταλλέγεται στους ξηρούς καρπούς. Ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Είναι φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που φτάνει τα 12 μέτρα. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες αμυγδαλιάς δεν αυτογονιμοποιούνται και μερικές είναι μεταξύ τους ασυμβίβαστες, γεγονός που κάνει βασικό επικονιαστή της την μέλισσα.
Περιγραφή φυτού
Η ανθοφορία της αµυγδαλιάς γίνεται στους ετήσιους βλαστούς σε ροζέτες. Τα άνθη της είναι µονήρη, δηλαδή µεµονωµένα χωρίς ταξιανθίες, λευκά ή λευκορόδινα κι εκπτύσσονται πριν από τα φύλλα. Χάρη στην πρωιμότητα της άνθησης, την πυκνότητα των λουλουδιών επάνω στους κλάδους που δεν κρύβονται από τα φύλλα και τη λευκότητα των πετάλων της, η αμυγδαλιά θεωρείται ως ένα αξιόλογο καλλωπιστικό δένδρο.
Ο καρπός της αμυγδαλιάς κατατάσσεται στα ακρόδρυα, παρόλο που είναι μια χνουδωτή δρύπη, με σχήμα σχεδόν επίµηκες. Το εξωκάρπιο δεν είναι σαρκώδες, όπως στα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα. Στο εσωτερικό υπάρχει ο πυρήνας ο οποίος αποτελείται από ένα ή δύο σπέρματα, τα αμύγδαλα που καλύπτονται από φλούδα.
Φροντίδα φυτού
➢ Έδαφος: Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμη και σε πετρώδη και με μεγάλη κλίση εδάφη, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση.
➢ Θέση: Αγαπά τις ηλιόλουστες θέσεις και τις προστατευμένες από δυνατούς ανέμους. Ιδανική θέση θεωρείται αυτή με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό.
➢ Πότισμα: Έχει μέτριες απαιτήσεις σε πότισμα, κυρίως στις θερμές εποχές. Τα νεαρά φυτά, μέχρι να εγκατασταθούν στη θέση τους, έχουν ανάγκη από συχνότερα ποτίσματα. Μόλις εγκατασταθεί σε ένα μέρος είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Όμως η παραγωγή μειώνεται σημαντικά κάτω από ξερικές συνθήκες.
Οι ανάγκες της αμυγδαλιάς σε ψύχος για τη διακοπή του ληθάργου των οφθαλμών της είναι μικρές (250-400 ώρες, θερμοκρασία κάτω από 7oC) και για αυτό η αμυγδαλιά ανθίζει νωρίτερα από όλα τα καρποφόρα δέντρα και ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Περιοριστικοί παράγοντες είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και της άνοιξης και οι πολύ υψηλές του καλοκαιριού.
Εχθροί και Ασθένειες
Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν την αμυγδαλιά είναι η καρπόκαψα, που δημιουργεί στοές στον καρπό, ο τετράνυχος, που απομυζεί τους χυμούς από τα φύλλα και ο υπονομευτής.
Οι μυκητιάσεις προσβάλλουν συχνά την αμυγδαλιά και προκαλούν σάπισμα στους καρπούς και ξήρανση των δέντρων. Μολύνσεις στα δέντρα μπορεί να προκαλέσει και το βακτήριο Pseudomonas sp.