Φτέρη, τροπικό φυλλώδες φυτό!

Nephrolepis exaltata (Boston fern, Green Lady) on wooden table Nephrolepis exaltata (Boston fern, Green Lady) on wooden table with copy space. Nice and modern space of home interior. Cozy home decor. Home garden. nephrolepis stock pictures, royalty-free photos & images

Η Φτέρη (Nephrolepis exaltata) είναι ένα φυλλώδες φυτό που ανήκει στα Πτεριδόφυτα και στην οικογένεια των Πολυποδιίδων. Η προέλευσή του είναι από τροπικές και ημιτροπικές περιοχές. Αναπτύσσεται καλά σε κήπους και βεράντες, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους. Δεν ανθοφορεί, αλλά έχει μεγάλη αισθητική αξία λόγω του πλούσιου κι ιδιαίτερου φυλλώματός του.

Nephrolepis exaltata (The Sword Fern) Nephrolepis exaltata (The Sword Fern) - a species of fern in the family Lomariopsidaceae nephrolepis stock pictures, royalty-free photos & images

Περιγραφή

Η φτέρη σχηματίζει μυτερά, καταπράσινα φύλλα που χωρίζονται σε μέρη, τα πτερίδια. Αρχικά στέκονται όρθια και καθώς αναπτύσσονται γέρνουν ελαφρά και ξεπερνούν το ένα μέτρο σε μήκος. Στο κάτω μέρος των πτεριδίων μπορεί να εμφανιστούν καφετιές θήκες σπορίων. Εμφανίζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και το τελικό ύψος της φτάνει το ένα μέτρο.

Boston fern (Nephrolepis exaltata) Boston fern (Nephrolepis exaltata) in a white pot on a wooden table. nephrolepis stock pictures, royalty-free photos & images

Φροντίδα

Προτιμά υποστρώματα με αρκετή τύρφη, με καλή αποστράγγιση και θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό. Αναπτύσσεται ευνοικά σε φωτεινά σημεία, αλλά όχι στην απευθείας έκθεση στον ήλιο. Πρέπει να διατηρείται το χώμα νοτισμένο αλλά να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα. Προτιμά τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και αποτελεί μία από τις επιλογές σας για τη διακόσμηση του μπάνιου. Για τη διατήρηση του πλούσιου φυλλώματός της χρειάζεται μηνιαίως εφαρμογή υδατοδιαλυτού λιπάσματος κατά τους μήνες του φθινοπώρου και της άνοιξης. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί, αφαιρώντας τα μητρικά φυτά και φυτεύοντας τα ξεχωριστά. Καλό είναι να κλαδεύονται τα παλιά και γερασμένα φύλλα από την βάση του φυτού αποφεύγοντας έτσι την ανάπτυξη ασθενειών.

Tip: Ψεκάζοντας τακτικά με νερό το φύλλωμα της φτέρης, παραμένει το φυτό στα επιθυμητά επίπεδα υγρασίας.

Beautyful green ferns leaves Beautyful green ferns leaves nephrolepis stock pictures, royalty-free photos & images

Ασθένειες και εχθροί

Η φτέρη προσβάλλεται από βοτρύτη (Botrytis cinerea) , ένα μύκητα που προκαλεί γκρίζα σήψη στο φύλλωμά της. Η προσβολή ευνοείται σε περιπτώσεις πυκνής φύτευσης και χρήση ακατάλληλου χώματος που αποτρέπει τον αερισμό των ριζών.

Εκτός από μύκητες προσβάλλεται κι από έντομα. Ο κύριος εχθρός της είναι τα κοκκοειδή, τα οποία εντοπίζονται συνήθως στις καφετιές θήκες σποριών που βρίσκονται στο κάτω μέρος των φύλλων.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.