Βασικές γνώσεις καλλιέργειας καλαμποκιού!

7962a78c-153b-4fa4-9f12-0a13445df255

Το καλαμπόκι ή αλλιώς ο αραβόσιτος, είναι από τα αγαπημένα ανοιξιάτικα λαχανικά που καλλιεργούμε και συγκομίζουμε ολόφρεσκα μέσα στο καλοκαίρι για να τα φάμε βραστά ή ψητά, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες για να φτιάξουμε ποπ-κορν!

Συνθήκες ανάπτυξης-καλλιέργειας

Το καλαμπόκι αναπτύσσεται σε περιοχές με μέση θερμοκρασία κατά τους θερινούς μήνες υψηλότερη των 19 oC και μέση θερμοκρασία νύχτας 13 oC.  Η ανάπτυξή του καλαμποκιού γίνεται άριστα όταν δεν υπάρχει παγετός για 120 ήμερες κατά την περίοδο ανάπτυξης του.

Το ιδανικό έδαφος για το καλαμπόκι είναι βαθύ, με καλή στράγγιση. Αυτό όμως, δεν αποκλείει την καλλιέργεια από ένα ευρύ φάσμα τύπων εδάφους, εάν γίνουν οι κατάλληλοι καλλιεργητικοί χειρισμοί. Επίσης, τα εδάφη που καλλιεργείται το καλαμπόκι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από άλατα (είναι σχετικά ευαίσθητο) και με pH από ελαφρά όξινο ως ουδέτερο.

86039727-15aa-4515-9e73-d0f95d589b8f

Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε τη σπορά του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες. Σπέρνουμε σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χωράφι σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε αποστάσεις 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Γενικά το καλαμπόκι θέλει αρκετό νερό για να επιτευχθεί πλούσια παραγωγή ειδικά την περίοδο της άνθισης και της αύξησης των καρπών. Αντιθέτως, κατά την περίοδο της συγκομιδής είναι πολύ σημαντικό η υγρασία των σπαδίκων να πέσει κάτω του 15%, για μην υπάρχει πιθανότητα μετα-συλλεκτικών προσβολών στην αποθήκευση.

Σχετικά με τις ανάγκες για λίπανση, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία.

Οι κυριότεροι εχθροί και ασθένειες του καλαμποκιού είναι:

  • Εντομολογικοί εχθροί: ο τετράνυχος, οι αγρότιδες, οι βρωμούσες, η πυραλλίδα, οι αφίδες, οι ακρίδες κ.α.
  • Μυκητολογικές ασθένειες: οι σήψεις φυταρίων, η πράσινη σήψη των σπαδίκων, οι σκωριάσεις κ.α.

Όσο αφορά το χρόνο συγκομιδής είναι διαφορετικός ανάλογα με την ποικιλία που έχουμε φυτέψει. Υπάρχουν πρώιμης ωρίμανσης ποικιλίες που συγκομίζονται σε 60-70 μέρες ενώ υπάρχουν και ποικιλίες ωρίμανσης που χρειάζονται πάνω από 3 μήνες για να τις συγκομίσουμε. Αυτό που πρέπει να κοιτάμε είναι, ο σπάδικας, ο καρπός δηλαδή του καλαμποκιού, ο οποίος γίνεται σκληρός και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα.

72bdc384-0a2f-4b8b-818e-c8e2fe63fba2
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.