Η ανοιξιάτικη ευωδιαστή βιολέτα!

281eb70e-df8e-4d74-a806-60562cf06f6f

Η Βιολέτα είναι ένα πανέμορφο και ευωδιαστό, μονοετές συνήθως, ανοιξιάτικο φυτό, πολύ εύκολο στην καλλιέργειά του. Το ύψος της κυμαίνεται στα 30-50 εκατοστά. Τα στενά γκριζοπράσινα φύλλα τους έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τα χρωματιστά τους λουλούδια, δίνοντας φως και άρωμα σε κάθε σημείο του κήπου σας. Τα χρώματα των λουλουδιών λευκά, ροζ, φούξια, κόκκινα, μοβ, σε μονές ή υπέροχες διπλές ποικιλίες. Έχει συνεχή και παρατεταμένη ανθοφορία από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές φθινοπώρου.

Φροντίδα

Αγαπάει τον ήλιο, αντέχει και στην ημισκιά. Υποφέρει στην υπερβολική ζεστή και ηλιοφάνεια του καλοκαιριού. Θέλει τακτικό πότισμα αλλά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη, πλούσια σε οργανική ουσία. Γενικά, είναι ευαίσθητη στην παγωνιά και τους ανέμους και ξεραίνεται με τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Οι βιολέτες σε γλάστρα χρειάζονται λίπανση μια φορά το μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Ενώ οι βιολέτες στο έδαφος χρειάζονται ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και ξανά στις αρχές του καλοκαιριού. Η βιολέτα εμφανίζει ευαισθησία σε μυκητιάσεις όπως το ωίδιο, ο βοτρύτης και η σκωρίαση, αλλά προσβάλλεται και από κάμπιες και αφίδες που θα την αποδυναμώσουν και θα χαλάσουν την αισθητική που προσφέρει στο χώρο.

9414ed67-0a35-4d4b-8f2f-1e3697674f59

Θα πρέπει να καθαρίζουμε τα φυτά από τα άνθη που ξεραίνονται ώστε να βοηθήσουμε τα φυτά να δώσουν νέα ανθοφορία. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιούμε μικρά ξυλάκια για στήριξη.

Τέλος, η βιολέτα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Η ρίζα της έχει μια ουσία, που λέγεται βιολίνη. Από αυτή παράγουν ένα φάρμακο το οποίο προκαλεί εμετό. Από τα άνθη της κατασκευάζονται φάρμακα και σιρόπια για διάφορες αρρώστιες: βρογχίτιδα, συνάχι, κ.ά. Τα άνθη της, επίσης χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, τη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία.

083bca7d-74c4-4c36-818a-9dc89fc56a91
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.