Γεράνι ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας μολόχα!

cc332228-dc52-474a-8ef4-33e688d91497

Περιγραφή φυτού

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το Γεράνι ως ένα από τα φυτά που είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Το γεράνι προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Τα γεράνια είναι μεγάλη οικογένεια και συνήθως στη χώρα μας το όνομα γεράνι το δίνουμε στο φυτό που λέγεται αλλιώς μολόχα. Το ίδιο όνομα έχει και η άγρια μολόχα που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. Στα γεράνια όμως ανήκουν και τα πελαργόνια ή μαυρομάτες όπως και οι βαμβακούλες ή μαστιχιές που είναι τα κρεμαστά ή έρποντα γεράνια. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησε ο άνθρωπος, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια. Η ανθοφορία του φυτού κρατάει μέχρι τα πρώτα κρύα, βέβαια μπορεί να σταματήσει να βγάζει χρωματιστά λουλούδια αλλά τα φύλλα του παραμένουν καταπράσινα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

b2a52386-a34f-417f-bcad-3d6b1a9a011f

Φροντίδα

Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά και πραγματικά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Καλλιεργείται σε ηλιόλουστα σημεία, σε όλους τους τύπους χωμάτων με την προϋπόθεση να έχει καλή αποστράγγιση, να μην είναι δηλαδή συνεχώς υγρό.

Προσπαθείτε να καλλιεργείτε τα γεράνια την άνοιξη ή το φθινόπωρο ώστε να προλάβει το φυτό να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον πριν τα κρύα ή τον καύσωνα. Ποτίζετε το φυτό τακτικά όταν βλέπετε την επιφάνεια του χώματός του στεγνή και προσοχή να αδειάζετε πάντα το πιατάκι από το νερό ώστε να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Μην ρίχνετε νερό από ψηλά καθώς δεν συμπαθεί να βρέχονται τα φύλλα του, παρά μόνο αραιά και που ξεπλένετε το φυτό από την σκόνη.

Προσπαθήστε να αφαιρείται τα ξηραμένα λουλούδια, ούτως ώστε να το βοηθήσετε να παράγει καινούργια λουλούδια γρηγορότερα. Η λίπανση την άνοιξη κάθε 15 ημέρες θα βοηθήσει πολύ στην ζωηρότητα και άνθιση του φυτού. Λιπαίνετε με υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά ή λίπασμα σε κόκκους αργής απορρόφησης. Τα γεράνια γενικώς είναι ανθεκτικά στις ασθένειες, αλλά μπορεί πολύ σπάνια να προσβληθεί από αφίδες και από κάμπιες στους βλαστούς.

Περισσότερες πληροφορίες γι αυτό θα βρείτε στο παρακάτω άρθρο μας:

Εξασθενημένες μολόχες από κάμπιες!

d9a6c62e-b85a-4815-a5a6-30e4fe07fda5

Πολλαπλασιασμός

Ο πολλαπλασιασμός τους είναι πάρα πολύ εύκολος και γίνεται από κλαδί. Επιλέξτε ένα γερό κλαδί και αφαιρέστε τα φύλλα σε ύψος 4-5 εκατοστών τουλάχιστον. Αφήστε το κλαδί να στεγνώσει για λίγο και μετά φυτέψτε το σε μία γλάστρα την οποία θα κρατήσετε μακριά από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού για λίγες ημέρες και ποτίστε το φυτό. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας θα σας εξασφαλίσει καλύτερα αποτελέσματα. Τις πρώτες ημέρες θα δείτε όλα του τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν αλλά μην απογοητευτείτε γιατί σύντομα θα δείτε να πετάει καινούργια φύλλα και κλαδιά. Όταν πλέον το καινούργιο φυτό θα αναπτυχθεί και θα σας φανεί αρκετά ώριμο, τότε μπορείτε να το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας ή να μεταφέρετε σταδιακά τη γλάστρα στο σημείο που θέλετε.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.