Γνωστότερες ποικιλίες μηλιάς

d802568f-d8b4-44cc-813b-9b920b0a94ec

Έχουν καλλιεργηθεί διάφορες ποικιλίες μηλιάς τόσο στη χώρα μας όσο και στε άλλες χώρες. Παρακάτω παρουσιάζονται οι κυριότερες και πιο γνωστές ποικιλίες μηλιάς.

1. Φθινοπωρινές ποικιλίες

64a55462-e44e-4f19-8a67-ce68cb919e2a

Jonagold

Είναι δέντρο ζωηρό, ημιορθόκλαδο, παραγωγικό και μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή. Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κίτρινος με επίχρωμα έντονα κόκκινο. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά και εκλεκτής ποιότητας.

Συγκομίζεται το 1o δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου συνήθως σε 2-3 “χέρια” για να επιτευχθεί το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής όλων των καρπών. Μπορεί να συντηρηθεί έως και 10 μήνες σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.

Granny Smith

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως κολουροκωνικό. Ο φλοιός είναι παχύς, βαθυπράσινος. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκοπράσινη, έχει λεπτή υφή, είναι πολύ χυμώδης και υπόξινη. Ωριμάζει κατά το μήνα Οκτώβριο και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι την άνοιξη.

Delicious

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό επίμηκες. Ο φλοιός είναι παχύς, πρασινοκίτρινος, με κόκκινο απόχρωμα και κόκκινες ραβδώσεις. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά, κρέμ – λευκή. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

d1228959-48c9-4d3d-967a-462824c001fa

Starkimson

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι παχύς και βαθυκόκκινος σε όλη την επιφάνειά του. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκοκίτρινη, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ή λίγο νωρίτερα και συντηρείται καλά σε ψύξη.

Crispin

Είναι γνωστή και ως Mutsu. Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό – επίμηκες. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος με πορτοκαλί – καφέ επίχρωμα στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκή, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Οκτώβριο και συντηρείται καλά σε ψύξη με ελεγχόμενες συνθήκες μέχρι την άνοιξη.

Imperial

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό – κολουροκωνικό. Ο φλοιός είναι παχύς, πρασινοκίτρινος, με βαθύ πορτοκαλί – κόκκινο επίχρωμα και βαθυκόκκινες ραβδωσεις. Η σαρκά είναι συνεκτική, πρασινόλευκη, ελαφρά γλυκειά και υπόξινη. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαπένθημερο του Οκτώβρη και συντηρείται καλά.

f62154ef-8a02-4bb9-870a-3de3eed45266

Φιρίκι Όψιμο

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα κουλοροωοειδές. Ο φλοιός είναι παχύς και πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίχρωμα στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκοπράσινη, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Οκτώβριο και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι την άνοιξη. Καλλιεργείται σποραδικά στο Πήλιο.

2. Καλοκαιρινές ποικιλίες

Ozark Gold

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα κωνικό. Ο φλοιός είναι λεπτότερος του Golden Delicious, στερείται παντελώς της σκωριόχρου απόχρωσής του και με ρόδινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, τραγανή, λευκοκίτρινη, χυμώδης, αρωματική, ελαφρά υπόξινη. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι τον Δεκέμβρη.

Priscilla

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι μέτρια συνεκτική και ευχάριστη σε γεύση. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου και συντηρείται καλά σε ψύξη για 2 μήνες. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, παραγωγική και ορθόκλαδη.

37cd0cf4-4ec2-4d22-b19f-93e413377f0c

Akane

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κόκκινος. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, εκλεκτής ποιότητας. Ωριμάζει νωρίς το μήνα Αύγουστο. Διατηρείται καλά πάνω στα δένδρα και συντηρείται αρκετά καλά στο ψυγείο, όπου βελτιώνει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Φιρίκι πρώιμο

Ο καρπός της έχει μικρό έως μέτριο μέγεθος και σχήμα κολουρό-ωοειδές. Ο φλοιός είναι παχύς, πρασινοκίτρινος, με κόκκινη απόχρωση στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι αφράτη, λευκοπράσινη και γλυκειά. Ωριμάζει τον Αύγουστο και συντηρείται καλά μέχρι και 1 μήνα.

Jerseymac

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κόκκινος, με ελαφρά πράσινη απόχρωση κατά τμήματα. Η σάρκα είναι λευκή, χυμώδης, εκλεκτής ποιότητας. Ωριμάζει κατά το μήνα Ιούλιο. Είναι ανθεκτική στους χειρισμούς και στη μεταφορά.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.