Γνωστότερες ποικιλίες μηλιάς..

d802568f-d8b4-44cc-813b-9b920b0a94ec

Έχουν καλλιεργηθεί διάφορες ποικιλίες μηλιάς τόσο στη χώρα μας όσο και στε άλλες χώρες. Παρακάτω παρουσιάζονται οι κυριότερες και πιο γνωστές ποικιλίες μηλιάς.

1. Φθινοπωρινές ποικιλίες

64a55462-e44e-4f19-8a67-ce68cb919e2a

Jonagold

Είναι δέντρο ζωηρό, ημιορθόκλαδο, παραγωγικό και μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή. Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κίτρινος με επίχρωμα έντονα κόκκινο. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά και εκλεκτής ποιότητας.

Συγκομίζεται το 1o δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου συνήθως σε 2-3 “χέρια” για να επιτευχθεί το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής όλων των καρπών. Μπορεί να συντηρηθεί έως και 10 μήνες σε συνθήκες ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.

Granny Smith

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό έως κολουροκωνικό. Ο φλοιός είναι παχύς, βαθυπράσινος. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκοπράσινη, έχει λεπτή υφή, είναι πολύ χυμώδης και υπόξινη. Ωριμάζει κατά το μήνα Οκτώβριο και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι την άνοιξη.

Delicious

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό επίμηκες. Ο φλοιός είναι παχύς, πρασινοκίτρινος, με κόκκινο απόχρωμα και κόκκινες ραβδώσεις. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, γλυκειά, κρέμ – λευκή. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού.

d1228959-48c9-4d3d-967a-462824c001fa

Starkimson

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι παχύς και βαθυκόκκινος σε όλη την επιφάνειά του. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκοκίτρινη, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου ή λίγο νωρίτερα και συντηρείται καλά σε ψύξη.

Crispin

Είναι γνωστή και ως Mutsu. Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό – επίμηκες. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος με πορτοκαλί – καφέ επίχρωμα στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκή, χυμώδης, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Οκτώβριο και συντηρείται καλά σε ψύξη με ελεγχόμενες συνθήκες μέχρι την άνοιξη.

Imperial

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό – κολουροκωνικό. Ο φλοιός είναι παχύς, πρασινοκίτρινος, με βαθύ πορτοκαλί – κόκκινο επίχρωμα και βαθυκόκκινες ραβδωσεις. Η σαρκά είναι συνεκτική, πρασινόλευκη, ελαφρά γλυκειά και υπόξινη. Ωριμάζει κατά το πρώτο δεκαπένθημερο του Οκτώβρη και συντηρείται καλά.

f62154ef-8a02-4bb9-870a-3de3eed45266

Φιρίκι Όψιμο

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα κουλοροωοειδές. Ο φλοιός είναι παχύς και πρασινοκίτρινος με κόκκινο επίχρωμα στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, λευκοπράσινη, γλυκειά και αρωματική. Ωριμάζει κατά το μήνα Οκτώβριο και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι την άνοιξη. Καλλιεργείται σποραδικά στο Πήλιο.

2. Καλοκαιρινές ποικιλίες

Ozark Gold

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα κωνικό. Ο φλοιός είναι λεπτότερος του Golden Delicious, στερείται παντελώς της σκωριόχρου απόχρωσής του και με ρόδινη απόχρωση στο μέρος που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι συνεκτική, τραγανή, λευκοκίτρινη, χυμώδης, αρωματική, ελαφρά υπόξινη. Ωριμάζει κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου και συντηρείται καλά σε ψύξη μέχρι τον Δεκέμβρη.

Priscilla

Ο καρπός της έχει μέτριο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι πρασινοκίτρινος. Η σάρκα είναι μέτρια συνεκτική και ευχάριστη σε γεύση. Ωριμάζει κατά τα τέλη Αυγούστου και συντηρείται καλά σε ψύξη για 2 μήνες. Σαν δένδρο είναι ζωηρή, παραγωγική και ορθόκλαδη.

37cd0cf4-4ec2-4d22-b19f-93e413377f0c

Akane

Ο καρπός της έχει μεγάλο μέγεθος και σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κόκκινος. Η σάρκα είναι συνεκτική, χυμώδης, εκλεκτής ποιότητας. Ωριμάζει νωρίς το μήνα Αύγουστο. Διατηρείται καλά πάνω στα δένδρα και συντηρείται αρκετά καλά στο ψυγείο, όπου βελτιώνει τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Φιρίκι πρώιμο

Ο καρπός της έχει μικρό έως μέτριο μέγεθος και σχήμα κολουρό-ωοειδές. Ο φλοιός είναι παχύς, πρασινοκίτρινος, με κόκκινη απόχρωση στο τμήμα που βλέπει ο ήλιος. Η σάρκα είναι αφράτη, λευκοπράσινη και γλυκειά. Ωριμάζει τον Αύγουστο και συντηρείται καλά μέχρι και 1 μήνα.

Jerseymac

Ο καρπός της έχει σχήμα σφαιρικό. Ο φλοιός είναι κόκκινος, με ελαφρά πράσινη απόχρωση κατά τμήματα. Η σάρκα είναι λευκή, χυμώδης, εκλεκτής ποιότητας. Ωριμάζει κατά το μήνα Ιούλιο. Είναι ανθεκτική στους χειρισμούς και στη μεταφορά.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
GreekEnglish
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.