Φτιάξτε τη δική σας ρόκα σε ζαρντινιέρα

9a8fb3d0-b9ae-46d6-9c37-5e54bd5bf0e4

Περιγραφή φυτού

Η ρόκα είναι ένα αρωματικό βότανο γνωστό για τις ορεκτικές και διουρητικές ιδιότητες του καθώς και για την πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και C, ασβέστιο και κάλιο.

Στην διατροφή μας την συναντάμε σε σαλάτες όπου ακόμα και σε μικρές ποσότητες τονώνει τον οργανισμό.Τα πικάντικα αρωματικά φύλλα της χρησιμοποίουνται για να αρωματίσουν σάλτσες, κρέας και να καρυκεύσουν τις σούπες μας. Η δημοφιλής ρόκα είναι ιδανική για δίαιτα, καθώς περιέχει μόλις 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Η καλλιεργούμενη ρόκα (Eruca sativa) είναι ένα ετήσιο ποώδες θαμνώδες φυτό της οικογένειας των Σταυρανθών. Η ρόκα είναι χειμωνιάτικο φυτό, ενώ ανθίζει από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Το ύψος του φυτού στην ανθοφορία φθάνει στα 20-30 εκ. ύψος. Τα φύλλα της είναι επιμηκή και λογχοειδή.

c6d66f20-a36e-4c0d-a21e-be929634f1af

Σπορά ή Φύτευση ρόκας

Η ρόκα είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά που μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα. Ο πρώτος τρόπος είναι να σπείρουμε σπόρους ρόκας, ενώ ο δεύτερος είναι να φυτέψουμε φυτά.

Α’ Τρόπος

– Γεμίζουμε μια ζαρντινιέρα ή μια γλάστρα με δύο δάχτυλα χαλίκι ψιλό ή ελαφρόπετρα και το υπόλοιπο με φυτόχωμα και κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά σε αναλογία 2 προς 1.

– Σε μια ζαρντινιέρα μεγέθους 80 επί 30 εκατοστά ανακατεύουμε μία κουταλιά της σούπας σπόρους ρόκας και φυλλόχωμα ή άμμο και σκορπίζουμε προσεχτικκά σε όλη την επιφάνεια. – Ρίχνουμε λίγο χώμα από πάνω και ποτίζουμε. Για να μην παραχώνονται στο χώμα οι σπόροι, ποτίζουμε με ποτιστήρι που έχει στην άκρη φυσούνα.

7a205ed0-b2c9-44e3-90e6-5d0183f72719

Β’ Τρόπος

– Γεμίζουμε περίπου δύο δάκτυλα τον πάτο της ζαρντινιέρας με ελαφρόπετρα ή τοποθετούμε ψιλό χαλίκι για καλή στράγγιση του νερού.

– Προετιμάζουμε το μείγμα φύτευσης από κομπόστ ή καλά χωνεμένη κοπριά και φυλλόχωμα σε αναλογία 1 προς 2.

– Γεμίζουμε μια ζαρντινιέρα μήκους 80 εκατοστών μέχρι 10 εκατοστά κάτω από το χείλος της με το παραπάνω μείγμα.

– Αφού έχουμε ετοιμάσει τη ζαρντινιέρα μας, ανοίγουμε με τα χέρια μας τους λάκους φύτευσης και μεταφυτεύουμε τα φυτά μας, αφήνοντας 10 εκατοστά απόσταση το ένα με το άλλο, συμπληρώνοντας τα κενά γύρω από τις ρίζες των φυτών με κομπόστ και τα ποτίζουμε.

Συνθήκες ανάπτυξης- Φροντίδα

H ρόκα είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας. Ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης είναι μεταξύ 14 και 20 βαθμών Κελσίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού της ρόκας. Για αυτό το λόγο, τους ζεστούς μήνες καλό είναι να φυτεύουμε τη ρόκα σε ημισκιερές θέσεις. Ποτίζουμε τακτικά σε μικρές ποσότητες τα φυτά της ρόκας αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Αναφορικά με τη λίπανση, ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος σε κάθε φυτό ρόκας, περιφερειακά των ριζών, κάθε 20 μέρες.

03fc0e3d-4afb-49a1-a36d-1b17a715ecfb

Συγκομιδή

Συγκομίζουμε τα φύλλα της ρόκας όταν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος και είναι τρυφερά και τραγανά. Δεν ξεριζώνουμε τα φυτά της ρόκας κατά τη συγκομιδή, αλλά κόβουμε τα φύλλα από χαμηλά για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να ξαναφυτρώσει και να πραγματοποιήσουμε και άλλες συγκομιδές. Συνήθως, πραγματοποιούμε αρκετές κοπές μέχρι να αναπτύξει το φυτό της ρόκας το ανθοφόρο στέλεχος.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.