Γλυτσίνια, ανοιξιάτικα τσαμπιά…

ff4bcc94-cf54-4931-8fcd-cb9d3441ffd0

Περιγραφή φυτού

Η Γλυτσίνια ή γουιστέρια (Wisteria sinensis) είναι φυλλοβόλο, αναρριχώμενο φυτό με ιδιαίτερα έντονη ανθοφορία και μεθυστικό άρωμα. Κατάγεται από την Κίνα και έχει ευρέος διαδοθεί και στη χώρα μας. Εμφανίζει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και ζωηρή βλάστηση.

Το ύψος του φυτού συνήθως κυμαίνεται στα 15-20 μέτρα, ωστόσο αν βρεθεί σε ιδανικές συνθήκες μπορεί να φτάσει και τα 30 μέτρα. Το φυτό έχει περιστρεφόμενους βλαστούς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ισχυροί και με πολύ μεγάλο μήκος. Διακλαδίζονται προς πολλές κατευθύνσεις και το φυτό «απλώνεται» σε μεγάλη επιφάνεια. Αναπτύσσονται την άνοιξη και ξυλοποιούνται το χειμώνα, δημιουργώντας τον «κορμό» του φυτού. Τα φύλλα έχουν σχήμα πτεροειδές και ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τα άνθη με το «απαλό» άρωμα τους , εμφανίζονται στους βλαστούς του έτους, πριν βγουν τα φύλλα. Αναπτύσσονται πολλά μαζί σε μεγάλες, εντυπωσιακές, κρεμοκλαδείς ταξιανθίες που ονομάζονται «βότρεις» και φτάνουν σε μήκος τα 25-30 εκατοστά.

1391cd9f-c26b-426b-aad8-621690370c9c

Το πιο σύνηθες χρώμα είναι το μωβ όμως υπάρχουν και ποικιλίες με λευκό χρώμα. Η ανθοφορία του φυτού ξεκινάει τον Απρίλιο – Μάιο και διαρκεί για έναν περίπου μήνα. Στις ζεστές περιοχές η γλυτσίνια ανθίζει άλλη μία φορά στις αρχές του φθινοπώρου αλλά αυτή η ανθοφορία είναι περιορισμένη και σύντομη. Οι σπόροι που σχηματίζονται στο τέλος της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία σε ορισμένους ανθρώπους, γι’ αυτό φροντίστε να κρατάτε τα μικρά παιδιά μακριά από τους σπόρους.

Φροντίδα

Είναι καλύτερο να φυτευτεί στο έδαφος και όχι σε γλάστρα διότι δεν θα είναι αρκετό το χώμα. Παρολ’ αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν σε γλάστρα αλλά το μέγεθός τους δεν θα είναι ποτέ όσο το μέγεθος που έχουν οι γλιτσίνιες που καλλιεργούνται σε κήπους.

Οι γλιτσίνιες χρειάζονται άπλετο απευθείας ηλιακό φως για να αναπτυχθούν, γι’ αυτό τοποθετήστε τις σε σημείο που τις βλέπει ο ήλιος πολλές ώρες την ημέρα. Αν το φως δεν είναι αρκετό, θα αναπτυχθούν ελάχιστα φύλλα που θα κιτρινίσουν και θα πέσουν και δεν θα εμφανιστούν καθόλου λουλούδια ακόμη κι αν το φυτό είναι σε ηλικία ανθοφορίας. Ποτίζετε όταν το επιφανειακό χώμα στεγνώσει και αδειάζετε το νερό που μένει στο πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίσουν οι ρίζες του φυτού.

3f1594c6-d6ef-45b5-b14d-5f3288d4c18c

Η γλιτσίνια είναι φυλλοβόλο φυτό κι έτσι με τα πρώτα κρύα θα αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα της. Το χειμώνα, θα μείνει ένα σύμπλεγμα από ξύλινα κλαδιά που δεν θα σας θυμίζει καθόλου το πλούσιο φυτό που βλέπατε όλο το καλοκαίρι. Μην το κλαδέψετε όμως ούτε το φθινόπωρο ούτε το χειμώνα. Είναι προτιμότερο να κλαδέψετε την άνοιξη, λίγο πριν την ανθοφορία και αφού έχουν ήδη σχηματισθεί τα μπουμπούκια, έτσι ώστε να βλέπετε ακριβώς τι κόβετε αφού πριν την εμφάνιση των μπουμπουκιών όλα τα κλαδιά της φαίνονται ξερά. Σχετικά με τους εχθρούς και τις ασθένειες, οι νεαροί βλαστοί προσβάλλονται εύκολα από αφίδες και κοκκοειδή. Για την αντιμετώπισή τους υπάρχουν κατάλληλα σκευάσματα που μπορείτε να προμηθευτείτε στο εμπόριο.

Χρήσεις

Η γλυτσίνια είναι φυτό κατάλληλο για δημιουργία σκιάς και με κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί σε πολύ εντυπωσιακό δέντρο. Επιπλέον, στην παρκοτεχνία και την αρχιτεκτονική τοπίου, χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση και την ανάδειξη γεφυριών και ψηλών κτηρίων.

9314b9b9-4556-4eaa-95d2-f1b0a2e3f89c
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.