Η τριανταφυλλιά είναι ένα φυτό που συναντάμε πολύ συχνά στους κήπους αλλά και στα μπαλκόνια. Είναι ένα φυτό που αν δώσουμε προσοχή στη φροντίδα του θα διακοσμεί συνέχεια το χώρο μας με τα όμορφα λουλούδια του…
Η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά είναι φυλλοβόλος θάμνος γρήγορης και κατακόρυφης ανάπτυξης. Τα φύλλα της είναι σύνθετα, αποτελούμενα από ωοειδή, οδοντωτά φυλλάρια. Στο κορμό και στα κλαδιά της φέρει αγκάθια.
1. Φύτευση
Στο εμπόριο θα βρείτε τριανταφυλλιές σε γλάστρες, αλλά και γυμνόριζες, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους. Οι τριανταφυλλιές σε γλάστρα μπορούν να μεταφυτευτούν οποιαδήποτε χρονική περίοδο, καλύτερα, όμως, να γίνεται το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.
Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές μεταφυτεύονται αργά το φθινόπωρο έως νωρίς την άνοιξη, από το Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο, δηλαδή την περίοδο που δεν έχουν φύλλα.
Το χώμα που θα φυτευτούν οι τριανταφυλλιές πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά στοιχεία και να συγκρατεί υγρασία, αλλά να μην παραμένει πολύ υγρό και λασπωμένο.
2. Τοποθεσία
Οι τριανταφυλλιές, ανεξάρτητα από το είδος και την ποκιλία τους, πρέπει να φυτεύονται σε σημεία με πολύ ήλιο, ώστε να δίνουν πλούσια ανθοφορία. Επειδή, είναι φυλλοβόλο φυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του σημείου στο μπαλκόνι μας ώστε να τοποθετούνται σε συνθέσεις που περιλαμβάνουν και αειθαλή φυτά, για να μη δημιουργούνται κενά κατά τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, εξαιτίας των αγκαθιών τους, θα πρέπει να αποφεύγουμε να επιλέξουμε ένα στενό μέρος που είναι δύσκολη η διέλευση πλέον.
3. Πότισμα
Η τριανταφυλλιά χρειάζεται υγρό και δροσερό έδαφος για να αναπτυχθεί και να δώσει πλούσια ανθοφορία. Καλό είναι, λοιπόν, να την ποτίζετε συχνά με τόσο νερό όσο χρειάζεται για να διατηρείται το έδαφος υγρό σε αρκετό βάθος. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, ποτίστε με μεγαλύτερη ποσότητα νερού, για να είστε σίγουροι ότι το φυτό θα παραμείνει σε υγρασία και οι ρίζες του θα ποτιστούν καλά σε όλη τους την έκταση. Καλό είναι, επίσης, να σκαλίζετε τα φυτά σας τακτικά, ώστε να αερίζονται και να ποτίζονται καλύτερα.
4. Λίπανση
Η τριανταφυλλιά είναι φυτό που χρειάζεται τακτική λίπανση. Για να πετύχουμε διαρκή και πλούσια ανθοφορία, καλό είναι το διάστημα από την άνοιξη έως το τέλος του καλοκαιριού να την ενισχύουμε τακτικά με το ειδικό λίπασμα για τριανταφυλλιές το οποίο μπορούμε να βρούμε σε όλα τα εξειδικευμένα καταστήματα. Όταν προσθέτουμε το λίπασμα, ας μην ξεχνάμε, να σκαλίζουμε λίγο το χώμα γύρω από το φυτό – αυτό βοηθάει ιδιαίτερα στην σωστή απορρόφησή του. Αφού ολοκληρωθούν τα κλαδέματα της τριανταφυλλιάς, στα τέλη Ιανουαρίου ή το Φεβρουάριο, μπορούμε να ρίξουμε λίγο λίπασμα ή οργανική ουσία στο χώμα τους. Μία φορά το χρόνο πρέπει να προσθέτουμε στο λάκκο καλά χωνεμένη κοπριά, τύρφη ή κάποιο φυλλόχωμα, για να εμπλουτίζετε το έδαφός τους με οργανική ουσία.
5. Κλάδεμα
Το κλάδεμα είναι ίσως η σημαντικότερη καλλιεργητική φροντίδα για την τριανταφυλλιά.
Είναι μια εργασία που γίνεται μία φορά το χρόνο, το χειμώνα μετά τις μεγάλες παγωνιές και γενικά πριν το ξεκίνημα της νέας βλάστησης, δηλαδή, τον Ιανουάριο για τις νότιες και ζεστές περιοχές και τον Φεβρουάριο για τις πιο κρύες. Για περισσότερες οδηγίες σχετικά με τα βήματα υπάρχουν σε άλλο άρθρο μας με το παρακάτω link
https://www.garden-for-all.com/blog/pote-ginetai-to-kladema-tis-triantafyllias
6. Εχθροί και Ασθένειες
Ένα μειονέκτημα της τριανταφυλλιάς είναι ότι προσβάλλονται τόσο από διάφορα έντομα όσο και από μυκητολογικές ασθένειες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να παρακολουθούμε τα φυτά μας συχνά και να επεμβαίνουμε έγκαιρα όπου χρειάζεται, πριν επεκταθεί η προσβολή. Προληπτικά διατηρούμε το χώρο τους καθαρό από ξερά φύλλα, κλαδιά και ζιζάνια. Οι πιο συχνοί εχθροί της οι οποίοι και περιγράφονται αναλυτικά στο link που ακολουθεί είναι η μαύρη κηλίδωση, το ωίδιο, οι αφίδες και οι κάμπιες.
https://www.garden-for-all.com/blog/copy-of-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CF%87%CE%B8%CF%81%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82