Δυόσμος, το αρωματικό με τις περισσότερες χρήσεις!

e5bbb44a-4550-401b-999e-24ddb25ead0f

Περιγραφή φυτού

Ο Δυόσμος είναι ένα ποώδες αρωματικό φυτό. Ο δύοσμος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά σε ελληνικούς κήπους και μπαλκόνια. Είναι ένα είδος μέντας. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα και έχει πάνω απο 30 ποικιλίες. Έχει ωραίο και πλούσιο πράσινο φύλλωμα αλλά αυτό που το χαρακτηρίζει είναι το υπέροχο, μοναδικό και πιπεράτο του άρωμα. Τα φύλλα του δυόσμου είναι πράσινα, με ωοειδές σχήμα, οι βλαστοί του τετράγωνοι, ενώ τα άνθη του είναι μικρά μωβ ή μπλε.

fd59edd2-1304-4301-99d8-ee84b45a9b6e

Ανθίζει απο Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο. Το ύψος του είναι 30 με 50 εκ. αλλά μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 80 εκ. Μαζεύουμε δυόσμο όλο το χρόνο. Μπορούμε να τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα ή να τον αποξηράνουμε και να τον φυλάξουμε σε ένα βάζο.

Συνθήκες ανάπυξης

Είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια αρωματικά φυτά. Το καλύτερο μέρος ώστε να ευδοκιμήσει είναι μια σκιερή ή ημισκιερή θέση. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε χώμα αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν φυτευθεί σε γλάστρα θα χρειαστεί μια αρκετά πλατιά καθώς αναπτύσσει πολλά πλευρικά ριζώματα τα οποία έχουν ταχεία ανάπτυξη.

Καλό είναι να κορυφολογείται συχνά ο δυόσμος για να περιορίζεται έτσι η πλαγιόκλαδη αυτή ανάπτυξή του. Επίσης, μετά την καλοκαιρινή ανθοφορία του δυόσμου, θα χρειαστεί να τον κλαδέψουμε αυστηρά για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη.

Σχετικά με το πότισμά του έχει αρκετές ανάγκες για νερό και ειδικά το καλοκαίρι όπου και θα χρειαστεί πότισμα καθημερινά. Η λίπανσή του μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική για την ανάπτυξή του.

Τέλος, λόγω της ευασθησίας του στον παγετό και στους βοριάδες, πρέπει να τον προφυλάξετε γιατί τα φύλλα του θα εμφανίσουν εγκαύματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε αντιανεμικό πανί για να προστατέψετε το δυόσμο την περίοδο του χειμώνα.

Χρήσεις του δυόσμου

Φροντίστε να τον φυτέψτε σε ένα σημείο απο το οποίο περνάτε συχνά. Έτσι κάθε φορά που θα τον αγγίζετε, το άρωμα του θα σκορπίζεται σε όλο το χώρο! Εκτός βέβαια από το άρωμά του, έχει και ευργετικές ιδιότητες και άπειρες χρήσεις στην κουζίνα, και όχι μόνο!

2ef2da37-03b0-4cb7-a342-baa6a95d1f92

1. Η παρουσία του στο χώρο του σπιτιού αποτελεί ένα πρώτης τάξεως, φυσικό, εντομοαπωθητικό. Παράλληλα, δροσίζει την ατμόσφαιρα και αρωματίζει μικρούς κλειστούς χώρους.

2. Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και ανοσορυθμιστική δράση.

3. Δρα ενάντια στους κολικούς, τα αέρια του στομάχου, της ναυτίας και του εμετού και είναι εξαιρετικός για την αντιμετώπιση των εμετών της εγκυμοσύνης.

4. Διαθέτει εξαιρετικές αντιμυκητισιακές ιδιότητες.

5. Είναι ηρεμιστικός και ενισχύει τη μνήμη.

6. Χρησιμοποιείται κατά του λόξυγκα.

7. Έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και κάνει καλό σε πονοκέφαλο, ημικρανία, ταχυπαλμία, τρεμούλα, αϋπνία και σπασμούς.

8. Το έλαιό του δρα ως προστατευτικό από επιζήμιες ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες9. Το αιθέριο έλαιό του καταπολεμά πολλά βακτηρίδια, όπως τον E. Coli που προσβάλει τα έντερα, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, τη σαλμονέλα, τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα.

10. Η εντριβή με λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιό του θεωρείται ότι βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων.

11. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική καθώς με το υπέροχο άρωμά του προσφέρει τη δική του γευστική πινελιά στο πιάτο.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.