Φυλλοξήρα, η ασθένεια που ξήλωσε όλα τα αμπέλια τις Ευρώπης!

7cc2c5d3-96d0-4811-b845-7a5b396fe097

Στα τέλη του 19ου αιώνα η επιδημία της φυλλοξήρας κατέστρεψε τους περισσότερους αμπελώνες στην Ευρώπη, και κυρίως στη Γαλλία. Η φυλλοξήρα εισήχθη στην Ευρώπη όταν οι άπληστοι βοτανολόγοι στη βικτοριανή Αγγλία συνέλεξαν δείγματα αμερικανικών αμπέλων στη δεκαετία του 1850. Επειδή η φυλλοξήρα είναι εγγενής στη Βόρεια Αμερική, τα φυσικά είδη σταφυλιών είναι μερικώς ανθεκτικά στην ασθένεια αυτή. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές ποικιλίες Vitis vinifera είναι πολύ ευαίσθητες στο έντομο. Η επιδημία κατέστρεψε αμπελώνες στη Βρετανία και στη συνέχεια μετακόμισε στην ευρωπαϊκή ηπειρωτική χώρα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καλλιέργειας σταφυλιών. Το 1863, τα πρώτα αμπέλια άρχισαν να καταστρέφονται ανεξήγητα στη νότια περιοχή Rhône της Γαλλίας. Το πρόβλημα εξαπλώθηκε γρήγορα σε ολόκληρη την ήπειρο. Μόνο στη Γαλλία, η συνολική παραγωγή κρασιού μειώθηκε από 84,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 1875 σε μόλις 23,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 1889. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μεταξύ των 2/3 και των 9/10 όλων των ευρωπαϊκών αμπελώνων καταστράφηκαν.

Σταδιακά η αφίδα εξαπλώθηκε στην ευρωπαική ήπειρο. Ένας σημαντικός όγκος ερευνών αφιερώθηκε στην εύρεση λύσης στο πρόβλημα της φυλλοξήρας και εμφανίστηκαν σταδιακά δύο μεγάλες λύσεις: μεταμόσχευση μοσχευμάτων σε ανθεκτικά υποκείμενα και υβριδοποίηση.

ff94b3a1-4760-409a-8a8c-5be0cfc5d019

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, ο υβριδισμός έγινε μια δημοφιλής οδός έρευνας για τη διακοπή της ψείρας της φυλλοξήρας. Η υβριδοποίηση είναι η αναπαραγωγή του Vitis vinifera με ανθεκτικά είδη. Τα περισσότερα ιθαγενή αμερικανικά σταφύλια είναι φυσικά ανθεκτικά στη φυλλοξήρα (Vitis aestivalis, rupestris και riparia είναι ιδιαίτερα καλά, ενώ ο Vitis labrusca έχει μια κάπως αδύναμη αντίσταση σε αυτό). Η πρόθεση ήταν να δημιουργηθεί μια υβριδική άμπελος που να είναι ανθεκτική στη φυλλοξήρα αλλά να παράγει κρασί που δεν είχε γεύση όπως το αμερικανικό σταφύλι.

Τα μόνα ευρωπαικά σταφύλια που είναι ανθεκτικά στη φυλλοξήρα είναι το σταφύλι Ασσύρτικο που αναπτύσσεται στο ηφαιστειακό νησί της Σαντορίνης, αν και δεν είναι σαφές αν η αντίσταση οφείλεται στο ίδιο το υποκείμενο ή στην ηφαιστειακή τέφρα πάνω στην οποία αναπτύσσεται, και την ποικιλία σταφυλιών Juan Garcia, αυτόχθονες στο μεσαιωνικό χωριό Fermoselle στην Ισπανία. Η ποικιλία Juan Garcia παρέμεινε ανέγγιχτη από τη φυλλοξήρα που φυλάσσονταν στους αμπελώνες που φυτεύτηκαν κατά μήκος των ορεινών πεδιάδων στο γιγαντιαίο και απότομο ποταμό Arribes, όπου οι μικροκλιματικές συνθήκες αποθάρρυναν την ανάπτυξη φυλλοξήρας.

Για να ξεφύγουν από την απειλή φυλλοξήρας, παράγονται από το 1979 αμπελώνες στις αμμώδεις παραλίες του Bouches-du-Rhône της Προβηγκίας, οι οποίες εκτείνονται από την ακτογραμμή της περιοχής Gard έως το παραθαλάσσιο χωριό Saintes Maries de la Mer. Η άμμος, ο ήλιος και ο άνεμος σε αυτήν την περιοχή υπήρξαν σημαντικοί αποτρεπτικοί παράγοντες για τη φυλλοξήρα. Το κρασί που παράγεται εδώ ονομάζεται “Vins des Sables” ή “κρασιά της άμμου”. Με την ίδια λογική- τεχνική, το σύστημα άρδευσης των καναλιών που κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους χρησιμοποιείται για να εφαρμόζονται χειμερινές πλημμύρες, όπου είναι δυνατόν, για παράδειγμα νότια της πόλης Tarascon. Η πλημμύρα των αμπελώνων για 50 ημέρες σκοτώνει όλες τις νύμφες που ζούνε στις ρίζες ή το φλοιό στο κάτω μέρος του φυτού. Τέλος, ορισμένες περιοχές καταστράφηκαν τόσο πολύ από τη φυλλοξήρα που δεν ανέκτησαν ποτέ, αλλά οι παραγωγοί άλλαξαν πλήρως τις καλλιέργειες. Το νησί της Μαγιόρκα είναι ένα παράδειγμα, όπου τα αμύγδαλα υποκαθιστούν τώρα τα αμπέλια.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.