Καλσεολάρια, με λουλούδια σαν “φούσκες”!

e151844f-48b6-4efc-bf51-884dd166654f

Η καλσεολάρια είναι ένα ορεινό φυτό, το οποίο κατάγεται από τις Άνδεις της Νότιας Αμερικής. Ανήκει στην οικογένεια των Σροφουλαριίδων και περιλαμβάνει 200 περίπου είδη. Είναι φυτό γνωστό λόγω του παράξενου σχήματος των λουλουδιών του. Το κάτω χείλος της ανθοδόχης είναι φουσκωμένο και μοιάζει με παντοφλίτσα. Εδώ οφείλεται και η λατινική ονομασία calceolus που σημαίνει μικρό παπούτσι!

Περιγραφή φυτού

Είναι φυτό με πολύ πρωτότυπα άνθη, φυτό γλάστρας, που μπορεί όμως να διακοσμήσει και εσωτερικούς χώρους, όπως και να καλλιεργηθεί σαν ετήσιο ή διετές στον κήπο, κάτω κυρίως από σκέπαστρα ή δένδρα που δημιουργούν σκιά. Το ύψος του φτάνει μέχρι το μισό μέτρο και το πλάτος του τα τριάντα εκατοστά, αν και έχουν δημιουργηθεί πολλές νάνες ποικιλίες, μόλις δέκα ως δεκαπέντε εκατοστών. Η βλάστηση είναι ζωηρή και συμπαγής, ενώ τα στελέχη και τα φύλλα της σκεπάζονται από μαλακές τρίχες. Τα λουλούδια της καλσεολάριας είναι πρωτότυπου σχήματος και εμφάνισης, σαν «φούσκες», χρυσοκίτρινα με πορτοκαλί στίγματα, κόκκινα και λευκά ή μόνο κόκκινα. Στην ύπαιθρο ανθίζει καλοκαίρι, ενώ σε εσωτερικό χώρο ανθίζει το φθινόπωρο, ακόμη και το χειμώνα.

0604bbd3-8c59-4e65-b9d9-b4829b7b7e71

Συνθήκες ανάπτυξης του φυτού

Στην καλσεολάρια αρέσει πολύ το φως, όμως μην τη βάλετε στον ήλιο. Προτιμά ένα μέρος δροσερό (12-15 °C) και ευάερο με ελαφριά σκιά. Επίσης, ρεύματα και με σχετικά υγρή ατμόσφαιρα. Θέλει αρκετά υψηλή θερμοκρασία, όταν είναι ανθισμένο. Θέλει αφράτο, ελαφρό χώμα. Κατάλληλο μίγμα είναι κοuμαρόχωμα με άμμο. Ποτίζουμε, όταν καταλαβαίνουμε το χώμα στεγνό. Χρειάζεται προσοχή στο πότισμα, γιατί σαπίζει στο λαιμό. Ακόμη, δεν πρέπει να βρέχονται καθόλου τα φύλλα. Κάθε 15 μέρες, με πλήρες λίπασμα. Χρειάζεται αυξημένη ποσότητα σιδήρου. Οι εχθροί του είναι οι αφίδες και ο τετράνυχος που καταπολεμούνται με τα κατάλληλα φυτοφάρμακα.

Χρήσεις καλσεολάριας

Μπορεί να φυτευτεί ομαδικά σε χλοοτάπητα, όπου δημιουργεί όμορφες χρωματικές αντιθέσεις. Δημιουργεί αισθητικές χρωματικές συνθέσεις κάτω από δένδρα (επωφελούμενη τη σκιά τους), μπορντούρες χαμηλού ύψους, ενώ ταυτόχρονα διακοσμεί με το δικό της ανάλαφρο τρόπο τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού.

87c8e3e6-ffb1-45c1-8cdb-90b99a0f16ee
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.