Γκαζάνια, ένα φυτό που αγαπά τον ήλιο!

264624bf-45ae-4102-b6b4-8de0c48187cb

Η Γαζανία ή η Γκαζάνια η Λαμπρά (Gazania splendens), η λεγόμενη και “Μεγαλοπρεπής”, αποτελεί μια μικρή μαργαρίτα της οικογένειας των Συνθέτων (Compositae ή Asteraceae).

Είναι φανερό πως αυτό το φυτό έχει ιδιαίτερα, μεγάλα και εντυπωσικά άνθη καθώς επίσης και σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά φυτού

Η γκαζάνια είναι φυτό πολυετές, ποώδες, αειθαλές, με χαμηλή και πυνκή βλάστηση περίπου στα 15-20 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι λογχοειδή, χνουδωτά, στενόμακρα, σκουροπράσινα στην επάνω επιφάνεια και αργυρόχρωμα στην κάτω επιφάνεια. Τα άνθη της είναι μεγάλα με διάφορους χρωματισμους, με τα συνηθέστερα αυτών να είναι κίτρινο, πορτοκαλί, φουξ, λευκό αλλά και δίχρωμα. Έχει πλούσια, εντυπωσιακή και παρατεταμένη ανθοφορία.

ec0dce40-abe2-4c91-844b-c2090538c68a

Συνθήκες ανάπτυξης

Προτιμά έδαφος που στραγγίζει πολύ καλά και θέσεις φύτευσης με έντονη ηλιοφάνεια για αρκετές ώρες τη μέρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των ανθέων της γκαζάνιας είναι το κλείσιμο του άνθους κατά την διάρκεια της νύχτας ή νεφελώδη καιρού, γι’αυτό είναι καλύτερα να τοποθετείται σε μέρος που το χτυπάει ο ήλιος έτσι ώστε να είναι ανθισμένο.

Θεωρείται φυτό που αντέχει πολύ στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στα άλατα. Καλό είναι να είναι προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους. Η άνθισή της πραγματοποιείται από τα τέλη της Άνοιξης ως και τα μέσα του Φθινοπώρου.

584ae52f-4dcd-445a-854b-5665a9a54094

Πότισμα και λίπανση

Γενικά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό και λίπανση, αν είναι φυτεμένη στο έδαφος. Αν είναι φυτεμένη σε γλάστρα, η γκαζάνια τους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες θέλει πότισμα κάθε 2-3 μέρες, μόλις στεγνώνει το χώμα, ενώ απαιτείται προσθήκη υγρού λιπάσματος ανθοφορίας, μια φορά το μήνα.

Χρήσεις

Η γκαζάνια είναι κατάλληλη για βραχόκηπους, ανθισμένες μπορντούρες, γλάστρες, ζαρντινιέρες και συστάδες χρώματος μέσα σε χλοοτάπητες.

Συμβουλή

Για να έχετε εύρωστα φυτά με συνεχή και πλούσια ανθοφορία, είναι πολύ σημαντικό να αφαιρείται τα ξεραμένα άνθη της γκαζάνιας!

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.