Φούξια ή σκουλαρικιά, ένα στολίδι στον κήπο σας!

7759b1b4-40d0-4e98-9186-0efa9bfd2d2d

Γενική περιγραφή φυτού

Η φούξια ανήκει στους φυλλοβόλους καλλωπιστικούς θάμνους και η ανθοφορία της είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Η φούξια είναι γνωστή και σαν σκουλαρικιά αφού όταν είναι ανθισμένη τα λουλούδια της μοιάζουν με κρεμαστά σκουλαρίκια, ενώ όσο τα άνθη είναι κλειστά μοιάζουν με δάκρυ. Αποτελεί καλή επιλογή για φύτευση στο μπαλκόνι, την ταράτσα ή την αυλή μιας και συνήθως φυτεύεται σε γλάστρα και όχι κατευθείαν στο χώμα του κήπου, εξαιτίας της ευαισθησίας του φυτού στο κρύο. Η φούξια με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε μικρό δέντρο. Το ύψος εξαρτάται από την ποικιλία και μπορεί να φτάσει από 60 cm έως 2 m. Έχει πυκνή βλάστηση με λεπτά κλαδιά και κομψά φύλλα. Στα εντυπωσιακά άνθη είναι εμφανή τα σέπαλα (εξωτερικά), τα πέταλα, οι στίμωνες που προεξέχουν και ο ύπερος στο κέντρο. Συνήθως τα σέπαλα είναι φούξια ή κόκκινα ανοιχτά και τα πέταλα ρόδινα, λευκά ή μοβ. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και στις ζεστές περιοχές ακόμα και ως τις αρχές του χειμώνα.

Φροντίδα

Η φούξια είναι ιδιαίτερο φυτό και σε ότι αφορά την καλλιέργειά του. Για να αναπτυχθεί καλά χρειάζεται εδάφη γόνιμα και υγρά αλλά με καλή αποστράγγιση. Το καλοκαίρι πρέπει να ποτίζεται συχνά και να λιπαίνεται ανά 15-20 μέρες με οργανικό λίπασμα. Φυτεύεται συνήθως σε φυτοδοχεία αφού το καλοκαίρι πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο (με τον ήλιο τα φύλλα παθαίνουν εγκαύματα) και τον αέρα και το χειμώνα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η φούξια παγώνει στους 0 oC. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, πρέπει να κλαδευτεί πολύ αυστηρά, στην επιφάνεια του εδάφους και να καλυφθεί με χώμα προκειμένου να μπορέσει να αναβλαστήσει.

c1708780-e01b-4789-83a7-f76cd5808703

ΚλάδεμαΤο κλάδεμα στη φούξια έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων βλαστών και την αύξηση της ανθοφορίας. Τα άνθη της φούξιας εμφανίζονται κάθε χρόνο στους νέους βλαστούς. Επομένως όσο περισσότεροι βλαστοί αναπτύσσονται τόσο πιο πλούσια είναι και η ανθοφορία. Το κλάδεμα γίνεται νωρίς την άνοιξη, αμέσως μόλις περάσει ο κίνδυνος για παγετό και οι βλαστοί κόβονται αυστηρά, σε απόσταση 10 cm από το έδαφος.

Πολλαπλασιασμός

Η φούξια μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με σπόρο στις αρχές της άνοιξης, συνήθως όμως πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα κόβονται επίσης στις αρχές της άνοιξης, πριν την ανθοφορία και αφού εμβαπτιστούν στην ορμόνη ριζοβολίας φυτεύονται σε γλαστράκια με άμμο και τύρφη. Για να πετύχει η ριζοβολία πρέπει το πότισμα να είναι συχνό αλλά όχι υπερβολικό.

64d430c3-1036-4c10-8e0f-5acdb5451b53

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
GreekEnglish
error: Content is protected !!
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.