Πλουμέρια, η τροπική!

8c88df03-5127-4a83-bfd0-59a13c097397

Η Πλουμέρια ή Ροδίτικο φούλι, Αιγυπτιακό φούλι ή Ινδικό φούλι, είναι ένα φυτό εγγενές στην Κεντρική Αμερική, το Μεξικό, την Καραιβική και τη Νότια Αμερική ως το μακρινό νότο, στη Βραζιλία, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές.

Στην Ελλάδα, συναντάται συχνά στα νότια μέρη, Ρόδο, Κρήτη, Κω κ.ά. Κατάγεται από τις ανατολικές Ινδίες αλλά πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλες τις τροπικές και όχι μόνο χώρες κυρίως εξαιτίας των πανέμορφων λουλουδιών της που επιπλέον έχουν ένα υπέροχο άρωμα. Ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό είναι η πλουμέρια στη Χαβάη όπου μαζί με τις ορχιδέες τα άνθη της πλουμέριας είναι βασικό στολίδι στις Χαβανέζικες γιρλάντες.

Περιγραφή φυτού

H πλουμέρια είναι ένα καλλωπιστικό δέντρο, που μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3 μέτρα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Αποτελείται από μαλακά σαρκώδη κλαδιά και οβάλ μυτερά φύλλα που η επιφάνειά τους μοιάζει με δέρμα. Το χρώμα τους είναι έντονο πράσινο με εμφανή νεύρα ενώ η κάτω πλευρά τους μοιάζει με βελούδο.

Πρόκειται για φυλλοβόλο φυτό που όμως σε τροπικά ή εύκρατα κλίματα με παρατεταμένη καλοκαιρία μπορεί να διατηρήσει τα φύλλα του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου χαρίζοντας πυκνή σκιά και μεθυστικό άρωμα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Τα λουλούδια εμφανίζονται σε ομάδες στις άκρες των κλαδιών. Υπάρχουν διάφορα χρώματα ανθέων όπως λευκοκίτρινα, ροζ, φοθξ και άλλα. Τα πέντε πέταλα από τα οποία αποτελούνται είναι βελούδινα και μοιάζουν στην αφή με τα πέταλα των τριαντάφυλλων.

731eb550-f71c-4868-b565-2372476bcdf9

Φροντίδα

Καθώς η πλουμέρια είναι φυτό των τροπικών κλιμάτων αγαπά πολύ τη ζέστη, χρειάζεται αρκετό νερό και άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ανάπτυξή της είναι ταχύτατη.

Η πλουμέρια χρειάζεται αρκετό νερό ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και γι’ αυτό φροντίζουμε να την ποτίζουμε συχνά. Ακόμα, χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της.

Δεν αντέχει όμως καθόλου το κρύο και αν η θερμοκρασία πλησιάσει τους μηδέν βαθμούς κελσίου μπορεί να πεθάνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για να φυτευτεί.

Σχετικά με τη λίπανση της πλουμέριας, θα απαιτηθεί εφαρμογή ενός πλήρους λιπάσματος ανθοφορίας στην αρχή της άνοιξης και μία επανάληψη στις αρχές του καλοκαιριού.

Φυτέψετε την πλουμέρια στην αυλή ή στον κήπο σας για να απολαμβάνετε τη σκιά της και το μεθυστικό άρωμα της κάθε φορά που θα περνάτε από δίπλα της.

a99c1e42-25b1-43db-a329-d2f385a71aea

Προσοχή: Το φυτό είναι δηλητηριώδες, κυρίως το άσπρο υγρό που βγαίνει από τα τραυματισμένα σημεία ή τα κομμένα κλαδιά της.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.