Γκουσμάνια, ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερκού χώρου

7e62ee3a-cb01-41ca-8808-005f6a9aa3b1

Η γκουσμάνια ή γκουζμάνια είναι ένα από τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορεί να αποκτήσουν όλοι, καθώς, οι απαιτήσεις της σε φροντίδα δεν είναι και πολλές.

Είναι φυτό εσωτερικού χώρου και όπως όλα τα Βρομελιώδη μετά την άνθηση πεθαίνει. Δημιουργούνται όμως, εύκολα νέα φυτά από τα παραβλαστήματα που εμφανίζονται κατά την εποχή της ανθοφορίας. Είναι επίφυτο, δηλ. αναπτύσσεται στους κορμούς άλλων φυτών. Αυτό που βλέπουμε ως άνθος στο φυτό είναι βράκτια φύλλα σε σχήμα αστεριού σε έντονο πορτοκαλί ή κόκκινο ή φουξ χρώμα.

ff2cda4d-3886-4550-a18d-1267c7fb9afd

Φροντίδα

Τα μακριά της φύλλα σχηματίζουν ψηλές και πλατιές ροζέτες ύψους έως και 50 εκ., όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό. Έχει εντυπωσιακά βράκτια φύλλα με κόκκινο χρώμα, που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με τα γύρω φύλλα και διατηρούνται μήνες ολόκληρους, περισσότερο δηλ. από τα ίδια τα άνθη. Χρειάζεται φωτεινό έως ημισκιερό, αλλά κυρίως ζεστό (το χειμώνα όχι κάτω από 18 °C) και πολύ υγρό περιβάλλον. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης θέλει άφθονο πότισμα με μαλακό νερό, που θα ελαττώσετε το χειμώνα, και ψεκασμό των φύλλων της. Ποτίζετε τη γκουσμάνια στο κέντρο του ρόδακα. Από το Μάρτιο ως τον Αύγουστο ρίξτε ελαφρό λίπασμα κάθε 2 βδομάδες. Αλλαγή γλάστρας δεν χρειάζεται γιατί ανθοφορεί άπαξ και μετά πεθαίνει. Στη βάση του μητρικού φυτού όμως σχηματίζονται παραφυάδες, που μπορείτε να αποκολλήσετε, για να την πολλαπλασιάσετε. Θα χρειαστούν 2 περίπου χρόνια μέχρι να ανθοφορήσουν.

ff0a23bf-37ba-4d38-910d-f4befc86165b

Η γκουσμάνια ομορφαίνει ιδιαίτερα τον χώρο του σπιτιού και του γραφείου δίνοντας μια εξωτική και τροπική ατμόσφαιρα. Τοποθετήστε την κάπου χαμηλά στο πάτωμα και όχι ψηλά για να φαίνεται περισσότερο το σχήμα της.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.