Μόλις ξεκινάει η ζέστη αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα στα φύλλα και στους βλαστούς της τριανταφυλλιάς. Παρακάτω αναλύονται οι πιο κοινές ασθένεις και εχθροί της.
- Μαύρη κηλίδωση
Η ασθένεια αυτή είναι πιο συνηθισμένη στις τριανταφυλλιές και ευνοείται ιδιαίτερα σε περιοχές με υγρό καιρό. Σε μεγάλες προσβολές μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα. Ο μύκητας Diplocarpon rosae εμφανίζει χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες διαμέτρου έως 1,5 cm που αναπτύσσονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Οι κηλίδες είναι στρογγυλές με χαρακτηριστικό ακτινωτό περιθώριο σχηματίζοντας ακανόνιστα σχήματα.
Ωίδιο
Είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια της τριανταφυλλιάς. Εμφανίζεται σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20-25°C και η υγρασία είναι υψηλή κατά την διάρκεια της νύχτας και πολύ χαμηλή κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με περισσότερες μυκητολογικές προσβολές, δεν ευνοείται η ανάπτυξη της από πολύ υγρό καιρό.
Αφίδες
Η πιο συνηθισμένη αφίδα είναι η Macrosiphum rosae. Η συγκεκριμένη αφίδα εκτός από την τριανταφυλλιά προσβάλει επίσης και άλλα καλλωπιστικά όπως τον πυράκανθο, τη φωτίνια καθώς και διάφορα οπορωφόρα δέντρα. Η προσβολή της τριανταφυλλιάς με αφίδες είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο. Οι αφίδες τρέφονται από τους φυσικούς χυμούς που ρουφούν από τη νεαρή βλάστηση. Αναπτύσσονται κυρίως κάτω από τον κάλυκα του άνθους και πάνω στα πέταλα. Αποτέλεσμα της προσβολής τους είναι η παραμόρφωση των οργάνων που προσβάλλουν.Οι αφίδες όμως παράγουν και μελιτώδη εκκρίματα, είναι μια ουσία που γίνεται εμφανή στα φύλλα και στα στελέχη του φυτού. Αυτό αποτελεί τροφή για πολλά έντομα είτε είναι επιβλαβή είτε ωφέλιμα. Όμως αυτά τα μελιτώδη εκκρίματα, παρουσιάζουν δυο επιπλέον προβλήματα. Την ανάπτυξη του μύκητα της καπνίας και τα μυρμήγκια.Η ανάπτυξη του μύκητα της καπνίας μειώνει την φωτοσυνθετική επιφάνεια του φυτού με αποτέλεσμα τα φύλλα του να γίνονται μαύρα και βρώμικα με αποτέλεσμα να χάνει την αισθητική του αξία σαν φυτό. Τα μυρμήγκια έχουν σαν τροφή τους τα μελιτώδη εκκρίματα, εμποδίζοντας έτσι τους φυσικούς εχθρούς όπως η πασχαλίτσα να δράσουν και επιπλέον αποτελούν φορέα μεταφοράςτων αφίδων και σε άλλα φυτά.
Για να απομακρύνεται τις αφίδες από τα φυτά σας, όταν είναι μικρός ο αριθμός μπορείτε να το κάνετε με το χέρι. Επίσης μπορεί να γίνει ψεκασμός με νερό έχοντας μεγάλη πίεση. Υπάρχουν επίσης φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται όταν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Θα πρέπει όμως να γίνεται εναλλάξ εφαρμογή των σκευασμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες δραστικών ουσιών, γιατί οι αφίδες αναπτύσσουν γρήγορα ανθεκτικότητα στα φάρμακα και γρήγορα αυτά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.
Κάμπιες
Κυρίως είναι προνύμφες λεπιδοπτέρων (πεταλούδων) Οι θηλυκές πεταλούδες εναποθέτουν τα αυγά τους πάνω στα φύλλα, όπου αυτά εκκολάπτονται και προκύπτουν οι προνύμφες (κάμπιες). Οι προνύμφες προσβάλλουν τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη, αφήνοντας τρύπες ακανόνιστου σχήματος. Αρκετές φορές τυχαίνει να τρώνε ολόκληρο το φύλλο και να αφήνουν άθικτα μόνο τα νεύρα.