Η αμαρυλλίδα, είναι βολβός, ο οποίος βγάζει ένα λουλούδι που γοητεύει και αιχμαλωτίζει το βλέμμα με τα εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή άνθη που προβάλλουν επάνω σε μακριούς και δυνατούς μίσχους. Οι χρωματικοί συνδυασμοί του άνθους ποικίλουν και ξεπερνούν πολλές φορές κάθε φαντασία. Λευκό, κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, καθώς και πανέμορφες διχρωμίες με χαρακτηριστικές ραβδώσεις.
Φύτευση
Οι μεγάλοι βολβοί της αμαρυλλίδας πρέπει να φυτευτούν σε ένα ζεστό, απάνεμο και ηλιόλουστο μέρος στο κήπο σας. Επίσης, πρέπει να προσέξετε ώστε να αφήσετε ένα μικρό μέρος του βολβού ακάλυπτο, πάνω από το χώμα.
Φροντίδες
Ποτίστε καλά το χώμα, το οποίο πρέπει να είναι υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο. Όταν αισθανθείτε στεγνό στην αφή, το πάνω μέρος του χώματος, ποτίστε ξανά. Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει το σάπισμα των βολβών. Σχετικά με τη λίπανση, αν και η αμαρυλλίδα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά τη φύτευση θα βοηθήσει στην ανθοφορία και στο σχηματισμό εντυπωσιακών λουλουδιών. Καθώς μεγαλώνουν τα φυτά, μπορεί να χρειαστούν υποστήριξη (π.χ. ξυλάκι, πάσσαλος), για να κρατηθεί ο μίσχος του λουλουδιού σε όρθια θέση. Για το κάνετε αυτό, βυθίστε τον πάσσαλο στο χώμα απαλά, φροντίζοντας να μην τραυματίσετε το βολβό. Μετά δέστε με προσοχή τον πάσσαλο με τον μίσχο. Μπορείτε να τοποθετήσετε νωρίτερα τον πάσσαλο στη γλάστρα, κατά τη διάρκεια του φυτέματος του βολβού.
Παράταση ανθοφορίας
Αν επιθυμείτε να παρατείνετε την ανθοφορία, ακολουθήστε την παρακάτω μέθοδο. Μόλις το μπουμπούκι αρχίζει να ανοίγει, χρησιμοποιήστε το τσιμπιδάκι των φρυδιών για ν’ αφαιρέσετε τους κίτρινους ανθήρες από τους στήμονες του λουλουδιού, πριν σκορπίσουν τη γύρη τους. Αυτό μπορεί να παρατείνει την ανθοφορία των λουλουδιών για αρκετές μέρες. Όταν η αμαρυλλίδα βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία, τα άνθη της θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα, αν μεταφέρετε το φυτό σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο τη νύχτα (13-18 βαθμούς Κελσίου) και μακριά από το άμεσο φως του ήλιου στη διάρκεια της μέρας.
Αποθήκευση βολβών
Μόλις ξεραθεί το άνθος της αμαρυλλίδας μέσα στην άνοιξη, διακόπτουμε το πότισμα και βγάζουμε τους βολβούς από το χώμα. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τους βολβούς απομακρύνοντας τα χώματα και τους τοποθετούμε σε σκιερό αεριζόμενο μέρος. Αφού στεγνώσουν οι βολβοί της αμαρυλλίδας, τους αποθηκεύουμε σε ξηρό μέρος μέσα σε χάρτινα κουτιά. Για να μην μαζευτεί υγρασία και βλαστήσουν οι βολβοί, ανοίγουμε μικρές τρύπες στα κουτιά ή βάζουμε μέσα λίγο περλίτη.
Προβλήματα αμαρυλλίδας
Γενικά, τα προβλήματά της είναι περιορισμένα. Ωστόσο προσβάλλεται από τετράνυχο τον οποίο μπορείτε να αποφύγετε αν κρατάτε το φυτό σε συνθήκες υψηλής υγρασίας κατά το καλοκαίρι. Επίσης προσβάλλεται από θρίπες τους οποίους μπορείτε να καταπολεμήσετε με κατάλληλα εντομοκτόνα. Τέλος, σπάνια προσβάλλεται από μύκητες. Αν όμως συμβεί αυτό, περιορίστε το πότισμα και ελέγξτε την αποστράγγιση του χώματος. Ψεκάστε επίσης με μυκητοκτόνο.
Αποτυχία ανθοφορίας
Αν η αμαρυλλίδα αρχίσει να αναπτύσσει φύλλωμα, αμέσως μετά την περίοδο λήθαργου, υπάρχουν λίγες πιθανότητες να ανθίσει αυτήν την περίοδο. Συνήθως το μπουμπούκι του λουλουδιού προσχηματίζεται και είναι το πρώτο πράγμα για να προκύψει από το βολβό. Αν η αμαρυλλίδα σας δεν ανθίσει τελικά, αφήστε την να αναπτυχθεί όλη την άνοιξη και τοποθετήστε την σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι. Αυξήστε τη συχνότητα λίπανσης και τις ελπίδες σας για ανθοφορία στην επόμενη περίοδο.