Τάπιεν, για να δημιουργήσετε ένα “χαλί” λουλουδιών στον κήπο σας.!

b5e3627c-851b-4678-9a10-9c9ac393f25f

Περιγραφή Φυτού

Το τάπιεν είναι μία ποικιλία βερβένας, όμως τα πολύχρωμα και πολυάριθμα άνθη του, το κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες ποικιλίες των φυτών βερβένας, παράγοντας μια πληθώρα από πολύχρωμα λουλούδια σε ένα συμπαγές, σφιχτοδεμένο φύλλωμα.

Η εξαιρετική του συμπεριφορά στις συνθήκες του καιρού εξασφαλίζει ότι θα είναι ανθισμένο όλο το καλοκαίρι, αλλά και το φθινόπωρο, καθιστώντας το ένα πολύ καλό φυτό για κύρια φύτευση σε ένα χώρο ή επίσης για φύτευση με άλλα φυτά. Το τάπιεν είναι μια πολυετής πόα έρπουσας μορφής η οποία επίσης φουντώνει και έχει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Φτάνει σε ύψος 30-40cm. Δημιουργεί λουλούδια από τα μέσα άνοιξης εώς και τις αρχές του χειμώνα εφόσον οι θερμοκρασίες είναι υψηλές αλλά και υπάρχει και ηλιοφάνεια. Υπάρχουν αποχρώσεις του ροζ, μπλε και μωβ.

ff52af06-c80f-42db-ab6d-98bc6ef857b0

c3de754c-3898-4502-a867-6c400510a2ec

Καλλιεργητικές Φροντίδες

Έδαφος

Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση το έδαφος να είναι με καλή αποστράγγιση.

Θέση

Προτιμά θέσεις με ήλιο ή μέτρια σκιά. Σε ηλιόλουστες θέσεις αναπτύσσεται καλύτερα και παράγει περισσότερα άνθη.

Πότισμα

Το τάπιεν είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, επομένως ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι ξηρό.

Λίπανση

Ακόμα και η λίπανσή του είναι σημαντική, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Καλό είναι να προστεθεί λίπασμα μια φορά το μήνα, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

Ανθεκτικότητα

Το χειμώνα αντέχει μέχρι τους -4° C, ενώ την άνοιξη δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. οσοχή με τους δυνατούς ανέμους. Προσφέρεται για φύτευση σε περιοχές με έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντέχει σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Κλάδεμα

Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κορυφολογούμε (κόβουμε την άκρη των βλαστών ανάμεσα από τα λουλούδια) για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση, και να δημιουργήσουμε πιο πυκνά φυτά με πλούσια ανθοφορία.

Ασθένειες και Εχθροί

Το τάπιεν είναι ανθεκτικό σε παράσιτα και ασθένειες. Τα περισσότερα προβλήματα σχετίζονται με λάθη που γίνονται στη φροντίδα του. Χρειάζεται προσοχή στο πότισμα για να αποφεύγεται η σήψη των ριζών της και ο μαρασμός των ανθέων.

Μπορεί να εμφανίσει προσβολή βοτρύτη και ωίδιο, τα οποία αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ψεκασμούς.

Χρήσεις του φυτού

Γενικά, εξαιτίας της μορφής του φυτού αυτού χρησιμοποιείται περισσότερο ως φυτό εδαφοκάλυψης και σε βραχόκηπους. Όμως, μπορεί να τοποθετηθεί και σε παρτέρια, γλάστρες καθιστές αλλά και κρεμαστές.

835748f8-310d-4748-82e4-379f590b50d4

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.