Κατηφές, βασιλικός και τομάτες η πιο γνωστή συγκαλλιέργεια!

c4f5e3bf-5b23-4c4e-a335-a4bf7b97ead6

Με τον όρο συγκαλλιέργεια εννοούμε την ταυτόχρονη καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυτών στον ίδιο χώρο. Συνήθως είναι φυτά με διαφορετικό ριζικό σύστημα και με διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Η συγκαλλιέργεια είναι μία αρχαία τεχνική. Είναι αξιοσημείωτο ότι, βάση πειραμάτων, έχει αποδειχτεί πως τα φυτά σε συγκαλλιέργεια ευδοκιμούν και αποδίδουν καλύτερα από τα άλλα σε μονοκαλλιέργεια. Αυτό συμβαίνει επειδή αποτελούν ένα είδος «φυτοκοινωνίας» που προσαρμόζονται στο περιβάλλον όπου φυτρώνουν και βρίσκονται σε συνεχή ανταγωνισμό μεταξύ τους, και επίσης επειδή εξαρτάται το ένα είδος από το άλλο και αλληλοπροστατεύονται. Σημαντικός παράγοντας όμως είναι και η καλύτερη ανάπτυξη και δράση των ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος. Έτσι, ουσιαστικά η συγκαλλιέργεια μας βοηθά να φέρουμε σε μια ισορροπία στο οικοσύστημα του κήπου μας αφήνοντας τη φύση να κάνει τη δουλειά της.

Ένα γνωστό παράδειγμα συγκαλλιέργειας είναι του βασιλικού με την τομάτα, δηλαδή γενικότερα των βοτάνων με τα λαχανικά. Οι συνδυασμοί τους μπορεί να επιφέρουν πολλά οφέλη. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε πολύ ποια βότανα θα επιλέξουμε να συντροφέψουν τα φυτά μας. Καλό είναι να σκεφτούμε ότι, αφού τα βότανα που θα συγκαλλιεργήσουμε τρέφονται από το χώμα και αποβάλλουν ουσίες σ’ αυτό, είναι φυσικό να επηρεάζουν και τη γεύση των λαχανικών μας!

Από τα πιο γνωστά παραδείγματα είναι αυτό της τομάτας με κατηφέ ή βασιλικό.

afa03f2f-3e36-48eb-bd23-81625e40b54b

Η καλλιέργεια κατηφέ ανάμεσα στις ντομάτες τις προστατεύει από τα διάφορα έντομα εδάφους λόγω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του,

35531903-20be-47e7-8b9f-c1b6125b3a81

ενώ ο βασιλικός απωθεί τις μύγες, τα κουνούπια και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Μπορείτε να φυτέψετε τον βασιλικό και τον κατιφέ χρησιμοποιώντας σπόρους και να τους σπείρετε στο χωράφι, ανάμεσα από τις γράμμες των κηπευτικών σας, για να φυτρώσουν και να ανπτυχθούν σταδιακά. Επίσης, μπορείτε να φυτέψετε έτοιμα σπορόφυτα βασιλικού και κατιφέ, είτε ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης, είτε ανάμεσα από τα φυτά των κηπευτικών. Αν φυτεύετε στο μπαλκόνι, φυτέψτε μαζί βασιλικούς και κατιφέδες στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες των κηπευτικών σας για να τους δώσετε μια οικολογική φυτοπροστασία από τα έντομα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.