Αλεξανδρινό, το φυτό των Χριστουγέννων!

a73f1d38-fbe7-4e2a-beb6-880570b0c301

Το Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια, γνωστό και ως «αστέρι της Βηθλεέμ», είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ας δούμε τις πιο σημαντικές συμβουλές για να φροντίσουμε το αλεξανδρινό και να το διατηρήσουμε λαμπερό και όμορφο στις γιορτές, αλλά και για την επόμενη χρονιά.

Τοποθεσία

Για υγιή ανάπτυξη, ένα αλεξανδρινό χρειάζεται φωτεινό και θερμό μέρος. Μια θέση στο σαλόνι ή σε άλλο φωτεινό εσωτερικό χώρο στο σπίτι μας είναι ιδανική. Δεν θα πρέπει να εκτίθεται άμεσα στον ήλιο ή σε ισχυρό αέρα.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να μην εκτίθεται το φυτό άμεσα στον ήλιο. Ωστόσο, εφ’ όσον βρίσκεται στην κατάλληλη σκιά, το αλεξανδρινό σας μπορεί να τοποθετηθεί και σε περβάζι.

742787bd-2e61-4d6e-a15c-36ac043bb4df

Πότισμα

Ποτίζετε μόνο όταν η επιφάνεια του χώματος είναι στεγνή στην αφή και αδειάζετε συχνά το πιατάκι αποστράγγισης. Υπερβολικά υγρό έδαφος οδηγεί στο πέσιμο των φύλλων και στο σάπισμα της ρίζας.

Λίπανση

Λίπανση δεν εφαρμόζουμε μέσα στο χειμώνα, αλλά από το Μάρτη μέχρι τον Οκτώβρη κάθε μήνα με λίπασμα ανθοφόρων φυτών.

Κλάδεμα

Μετά τις γιορτές, όταν τα κόκκινα φύλλα αρχίσουν να πέφτουν, κλαδεύουμε ελαφρά τις κορυφές του αλεξανδρινού για να αναπτυχθεί νέα βλάστηση. Κάνουμε νέο κορφολόγημα τον Μάιο, για να δημιουργήσουμε πιο πυκνό και συμπαγές φύλλωμα για το αλεξανδρινό.

a7c432db-37d0-4923-b539-2b2fc753072a

Άνθιση την επόμενη χρονιά

Η διαδικασία ώστε το αλεξανδρινό μας να αποκτήσει και τον επόμενο χρόνο κόκκινα φύλλα δεν είναι αρκετά εύκολη. Συγκεκριμένα, το αλεξανδρινό ως φυτό μικρής φωτοπεριόδου χρειάζεται μικρή έκθεση στον ήλιο, που σημαίνει πως θα χρειαστεί να το διατηρήσουμε αρκετές ώρες στο σκοτάδι μέσα στο φθινόπωρο, οπότε το καλύπτουμε καθημερινά για 12-14 ώρες με ένα σκούρο ύφασμα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Με αυτό τον τρόπο, τα φύλλα του αλεξανδρινού θα αποκτήσουν το επιθυμητό πορφυρό χρώμα μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.