Σπορά αρακά!

89467fb9-e8f6-4b64-b908-0d7a4aa653a6

Ο αρακάς είναι από τα πιο διαδεδομένα λαχανικά στη διατροφή μας, τα οποία όμως οι περισσότεροι τα αγοράζουμε κατεψυγμένα. Ήρθε όμως ο καιρός να μάθουμε πως να καλλιεργούμε το δικό μας φρέσκο και νόστιμο αρακά!

Περιγραφή φυτού

Ο αρακάς είναι ένα ετήσιο φυτό που φθάνει σε ύψος μέχρι τα 70 εκατοστά και με βιολογικό κύκλο ενός έτους. Είναι ψυχρής εποχής και αναπτύσσεται σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο καρπός είναι πράσινος λοβός μήκους μέχρι 10 εκατοστά, εντός του οποίου βρίσκονται τα κυλινδρικά πράσινα σπέρματα τα οποία έχουν γλυκιά γεύση και αποτελούν το εδώδιμο μέρος του φυτού. Τα φύλλα είναι σύνθετα και αποτελούνται απο ομάδα τριών φύλλων ενώ το τέταρτο έχει μεταμορφωθεί σε κληματίδα. Η άνθηση αρχίζει 40 με 50 ημέρες μετά απο την φύτευση. Η άνθηση διαρκεί απο 2 εως 4 εβδομάδες ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατα την διάρκεια της άνθησης. Το χρώμα αυτών είναι κόκκινα, άσπρα ή μώβ. Οι σπόροι είναι ωοειδείς ή γωνιώδεις, άσπροι, γκρι, πράσινοι ή καφέ. 100 σπόροι μπορούν να ζυγίζουν απο 10 εως 36 γραμμάρια.

343eddd3-5945-4ab8-b85f-2014b42c3ef2

Καταλληλότερες συνθήκες ανάπτυξης

Καταλληλότερες θέσεις είναι οι ηλιόλουστες. Καλύτερη θερμοκρασία για την ανάπτυξη του αρακά είναι 10-18 οC. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 24 οC αυξάνονται οι ίνες του και υποβαθμίζεται η παραγωγή. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι 0 οC. Προτιμά αμμοπηλώδη εδάφη, καλοστραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία. Πριν τη σπορά προσθέστε στο χώμα, χωνεμένη κοπριά. Τον αρακά μπορείτε να τον φυτέψετε όπου θέλετε, στον κήπο, σε παρτέρια, σε γλάστρα, αρκεί να έχει βάθος, για να μπορέσει να αναπτυχθεί.

Σπορά μπιζελιών

Ο αρακάς σπέρνεται στους κήπους συνήθως από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι Ιανουάριο και τα όψιμα το Φεβρουάριο-Μάρτιο. Πρώτα σπέρνονται οι νάνες ποικιλίες και ύστερα οι αναρριχώμενες. Συνήθως σπέρνονται σε γραμμές ο οποίος είναι και ο καλύτερος τρόπος.Οι γραμμές των νάνων ποικιλιών πρέπει να απέχουν 30-40 εκατοστά και μέσα στη γραμμή 3-4 εκατοστά.

a20fc03c-7c5a-4f8d-8df0-a5d28594d5f1

Των αναρριχώμενων οι γραμμές απέχουν 60-80 εκατοστά. Οι σπόροι σκεπάζονται σε βάθος 4-5 εκατοστών. Σε 8-12 μέρες μετά την σπορά αν το έδαφος κι ο καιρός είναι κατάλληλα, τα μπιζέλια φυτρώνουν. Αν δεν μπορούν να φυτρώσουν εξ αιτίας της πέτσας στην επιφάνεια του εδάφους, περνάμε την οδοντωτή σιδερένια σβάρνα. Αν φυτρώσουν καλά όλα τα μπιζέλια, σε μια βδομάδα σκαλίζουμε για τα ζιζάνια.

Οι αναρριχώμενες ποικιλίες όταν γίνουν 10—15 εκατοστά ύψους, έχουν ανάγκη να στηριχτούν σε κλαδιά. Τα κλαδιά μπήγονται ανάμεσα στις γραμμές των μπιζελιών, ώστε μια γραμμή με κλαδιά αρκούν να στηρίξουν δύο γραμμές μπιζέλια.

Μπορείτε να μαζέψετε τον αρακά 60-80 μέρες μετά τη σπορά. Στις αναρριχώμενες ποικιλίες η συγκομιδή γίνεται 1-2 μήνες και μαζεύουμε καρπούς κάθε 4-5 μέρες από την τελευταία συγκομιδή.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.