Ευφόρμπια, το γνωστό Αγκάθι του Χριστού!

bdcd1a31-d601-4ca5-af3a-96b12c0ebdb6

Περιγραφή φυτού

Η Ευφόρμπια (Euphorbia milii), γνωστή ως το «αγκάθι του Χριστού», είναι ένα πανέμορφο κακτοειδές παχύφυτο, με μορφή θάμνου το οποίο έχει καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη. Έχει πολλά και πυκνά αγκάθια και χαρακτηριστικά μικρά λουλούδια σε διάφορους χρωματιμούς. Το πιο σύνηθες χρώμα που προτιμάτε είναι το κόκκινο ενώ υπάρχουν ακόμα ποικιλίες ευφόρμπιας με κίτρινα, λευκά, πράσινα, ροζ, πορτοκαλί αλλά και δίχρωμα άνθη. Γενικά ανθοφορεί καθόλη τη διάρκεια του έτους με ένα διάστημα περίπου ενός μηνός ανάπαυσης μετά από κάθε ανθοφορία.

Συνθήκες ανάπτυξης

Η θέση που θα τοποθετήσετε την εφόρμπια πρέπει να είναι ηλιόλουστη, φωτεινή και ζεστή. Το χειμώνα θα πρέπει να είναι προφυλαγμένη από το κρύο και τους δυνατούς ανέμους. Μπορεί να μπει και σε εσωτερικού χώρους καθώς δεν έχει πρόβλημα με την ξηρή ατμόσφαιρα. Ενώ, το καλοκαίρι μπορεί να βγει και έξω.

dcca606d-6277-462e-8a24-edc500172d94

Φροντίδα

Καλό είναι να φυτευθεί σε χώμα ειδικό για κάκτους το οποίο μπορείτε να βρείτε σε πολλά γεωπονικά καταστήματα. Είναι φυτό που θέλει μέτριο πότισμα. Δηλαδή κατά τους ζεστούς μήνες χρειάζεται 1-2 ποτίσματα την εβδομάδα, ενώ το χειμώνα τα ποτίσματα αραιώνουν ακόμη περίσσότερο. Σχετικά με τη λίπανση θα πρέπει να προσθέτουμε περίπου κάθε 3-4 εβδομάδες λίπασμα ειδικό για κάκτους, έτσι ώστε να έχει πλούσια ανθοφορία. Κλαδεύουμε την ευφόρμπια νωρίς την άνοιξη, αφού τελειώσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Πραγματοποιούμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα της ευφόρμπιας, διατηρώντας το σχήμα της και αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά. Ο πολλαπλασιασμός της ευφόρμπιας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα που ριζώνουν πολύ καλά.

Προσοχή!!!

Η ομάδα των ευφορβιιδών περιλαμβάνει φυτά τα οποία κοινό χαρακτηριστικό τους, είναι ο δηλητηριώδης χυμός, που ερεθίζει το δέρμα και τους βλεννογόνους. Επομένως, θα πρέπει να φοράμε γάντια συνεχώς κατά τη φροντίδα της και ειδικά κατά το κλάδεμα!

3328e1f3-8147-4c54-8e5b-ff9480878eab
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.