Ακακία Κωνσταντινουπόλεως, ιδανική για να δημιουργήσει σκιά σε ένα χώρο!

b30b054c-4b58-4948-9d89-a1ddc8322517

Η Ακακία Κωνσταντινουπόλεως (επιστημονική ονομασία Albizia julibrissin) είναι είδος δέντρου που κατάγεται από την νοτιοδυτική και ανατολική Ασία, από το Ιράν μέχρι την Ιαπωνία. Παρά το γεγονός ότι αποκαλείται «Ακακία», το δέντρο δεν ανήκει στο γένος της Ακακίας, αλλά στο γένος Αλβιζία.

Περιγραφή φυτού

Η ακακία είναι ένα φυλλοβόλο σχετικά μικρό δέντρο, με ύψος από 5 μέχρι 12 μέτρα. Έχει μια μεγάλη κόμη σε σχήμα ομπρέλλας. Ο φλοιός του δέντρου έχει σκούρο πρασινωπό γκρι χρώμα και αποκτά κατακόρυφες ραβδώσεις όσο το δέντρο μεγαλώνει. Τα φύλλα του δέντρου είναι διπτεροειδή, με 20 με 45 εκατοστά μήκος και 12 με 25 εκατοστά πλάτος. Αποτελούνται από 6 με 12 ζεύγη από φύλλα πτεροειδούς μορφής, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από 15 με 30 ζεύγη ωοειδών φυλλαρίων, τα οποία έχουν μήκος από 6 μέχρι 15 χιλιοστά και πλάτος 2 με 4 χιλιοστά. Τα φύλλα του έχουν την ιδιότητα να κλείνουν το βράδυ. Έχει πυκνή και παρατεταμένη ανθοφορία, η οποία διαρκεί όλο το καλοκαίρι. Τα άνθη βρίσκονται σε βότρεις και δεν έχουν πέταλα, αλλά μόνο ένα πυκνό σχηματισμό από στήμονες με μήκος 2 με 3 εκατοστά.

c8db4c2b-6d9b-4c95-91ed-f044e164d640

Έχουν λευκό-ροζ χρώμα, με τη βάση να είναι πιο λευκή, ελαφρύ άρωμα και εμφάνιση σαν ίνες από μετάξι. Τα λουλούδια του είναι γνωστά ότι προσελκύουν μέλισσες, πεταλούδες και κολιμπρί. Ο καρπός του δέντρου είναι ένας επίπεδος καφέ χέδρωπας με μήκος από 10 μέχρι 25 εκατοστά και πλάτος 2 με 3.

Συνθήκες ανάπτυξης- Φροντίδα

Η ακακία γενικά δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος και μπορεί να αναπτυχθεί κοντά στη θάλασσα και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα. Ωστόσο τα γόνιμα, πλούσια σε οργανική ουσία και με καλή αποστράγγιση εδάφη ευνοούν την ανάπτυξή της. Αντέχει στην ξηρασία αλλά αναπτύσσεται καλύτερα όταν δέχεται πότισμα ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για τη φύτευσή της προτιμότερα είναι τα ηλιόλουστα σημεία αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στην ημισκιά. Δεν χρειάζεται προστασία από το κρύο του χειμώνα, καθώς αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -20 οC. Συνήθως η ακακία Κωνσταντινουπόλεως αφήνεται να αναπτυχθεί ελεύθερα και δεν χρειάζεται κλάδεμα. Κάποιες φορές όμως που η μεγάλη της ανάπτυξη δημιουργεί πρόβλημα, χρειάζεται κλάδεμα για περιορισμό της ανάπτυξης και διατήρηση του σχήματος. Το κλάδεμα αυτό καλό είναι να γίνεται στο τέλος του χειμώνα.

Η λίπανση της πραγματοποιείται με την χορήγηση λιπάσματος του τύπου 1:1:1 την άνοιξη, το οποίο στην συνέχεια, όταν ανθίσει το δέντρο μπορεί να αντικατασταθεί με ένα λιπασμα του τύπου 1:1:1,5. Εκτός από το φουζάριο (που οφείλεται στον μύκητα Fusarium oxysporum f.sp. Perniciosum) δεν καταγράφονται άλλοι εχθροί ή ασθένειες.

ac685190-af3f-4224-9ec7-89cb9fee585a

Λόγω της πλατιάς κόμης που δημιουργεί είναι ιδανική για φύτευση κοντά στο καθιστικό, το μπάρμπεκιου ή στον χώρο που προορίζεται για παιδικό παιχνίδι, καθώς προσφέρει μεγάλη σκίαση.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.