Λέυλαντ, φυτό με πολλές χρήσεις στην αρχιτεκτονική τοπίου!

9473b226-0a22-45d8-afa8-972a7f643e5c

Το κυπαρίσσι Λέυλαντ (Cupressocyparis leilandii ) είναι ένα κηπαίο υβρίδιο που προήλθε από την διασταύρωση του Cupressus macrocarpa με το Chamaecyparis nootkatensis – διασταύρωση η οποία φέρεται πως πραγματοποιήθηκε στο Leighton Hall της Ουαλίας το 1888 με φυσική επικονίαση στον κήπο του Christopher Leyland (από τον οποίο πήρε και το όνομά του), τραπεζίτη του Λίβερπουλ.

Περιγραφή φυτού

Είναι ένα αειθαλές κωνοφόρο δέντρο. Έχει αρκετά γρήγορη ανάπτυξη και μετά από λίγα χρόνια δημιουργεί συμπαγή, αφράτο και καταπράσινο φράχτηοποίο, το οποίο μπορεί κάτω από ορισμένες προυποθέσεις, να φθάσει μέχρι το ύψος των 40 m. Έχει κωνικό σχήμα και έντονο σκούρο συμπαγές πράσινο φύλλωμα που εκπτύσσεται πάνω σε πεπλατυσμένα ελαφρώς γερτά κλαδιά και το οποίο διατηρεί το χρώμα του και κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τα πρώτα δύο με τρία χρόνια της ζωής του έχει λεπτή, όχι “γεμάτη” εμφάνιση. Τα ενήλικα δένδρα μεγαλώνουν κατά 0,60 έως 1,20 m τον χρόνο.

Φροντίδα φυτού

Το λέυλαντ αναπτύσσεται σε εδάφη που στραγγίζουν επαρκώς, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε μηχανική σύσταση και οξύτητα. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στα αλατοσταγονίδια πράγμα που επιτρέπει την φύτευσή του σε παράκτιες περιοχές. Είναι δένδρο που αναπτύσσεται και σε πλήρη έκθεση στον ήλιο αλλά και σε ημισκιερές θέσεις, με την διαφορά πως στην δεύτερη περίπτωση είναι δυνατόν να απωλέσει τους κλάδους της βάσης.

Είναι γενικά αρκετά ανθεκτικό στις ακραίες καιρικές συνθήκες, δηλαδή την πολύ ζέστη, τις χαμηλές θερμοκρασίες καθώς και το δυνατό αέρα.

12f0e4be-c857-4dfd-a4cf-02624ab8c439
Πότισμα

Στο πότισμα έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Χρειάζεται συχνό πότισμα τους μήνες που κάνει ζέστη και καλό είναι να το δροσίζουμε που και που με νερό στο φύλλωμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Λίπανση

Η λίπανση των λέυλαντ γίνεται την περίοδο που αναπτύσσονται αρκετά (άνοιξη, φθινόπωρο) με ειδικά λιπάσματα για κωνοφόρα σε κόκκους ή υδατοδιαλυτά.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα του λέυλαντ γίνεται το Φεβρουάριο με Μάρτιο προτού πιάσουν οι ζέστες και μετά στο τέλος Σεπτεμβρίου, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του καλοκαιριού. Εάν θέλουμε να του δώσουμε ύψος το κλαδεύουμε ελαφρά στα πλάγια, ενώ εάν θέλουμε να το κρατήσουμε χαμηλό το κλαδέυουμε αυστηρά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι εάν αφήσουμε το λέιλαντ να ψηλώσει αρκετά, πάνω από 3 μέτρα, το κλάδεμα των ψηλών κλαδιών δεν είναι πλέον και τόσο εύκολη υπόθεση.

Εχθροί και Ασθένειες

Οι αφίδες και τα κοκκοειδή θεωρούνται οι σημαντικότεροι εντομολογικοί εχθροί, ενώ το έλκος και η φυτόφθορα αποτελούν τις κυριότερες μυκητολογικές προσβολές. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να απευθυνθείτε σε γεωπονικά καταστήμα όπου και θα σας σώσουν τα καταλληλότερα σκευάσματα για την αντιμετώπισή τους.

f6e53b2e-878c-4d23-a010-6109a2c1be37

Χρήσεις

Αποτελεί το αγαπημένο φυτό πολλών σχεδιαστών κήπων. Μπορεί να αξιοποιηθεί φυτευόμενο είτε μόνο του, ως κεντρικό στοιχείο του χώρου είτε ομαδικά, ως αφενός ασύμμετρη σύνθεση 3 έως 5 ή και περισσότερων δένδρων ή αφετέρου ως συμμετρική σύνθεση 2, 4 ή και περισσότερων ζυγού αριθμού δένδρων, καθώς και για την δημιουργία φυτικού φράχτη μέσου έως μεγάλου ύψους.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.