Πικροδάφνη ένα φυτό με πολλές χρήσεις!

cd0d77a8-4862-4b89-92f7-f6ba81e8b28b

Περιγραφή φυτού

Η πικροδάφνη ή ροδοδάφνη (επιστημονική ονομασία Nerium oleander) ανήκει στο γένος Νήριον (Nerium). Η πικροδάφνη είναι ένας αειθαλής θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος 5 μέτρα. Η ανάπτυξή της είναι γρήγορη. Έχει λογχοειδή, δερματώδη, πράσινα φύλλα. Τα άνθη της είναι είτε μονά είτε διπλά και έχουν κόκκινη, σομόν, λευκή, κίτρινη, ροζ και πορτοκαλή απόχρωση. Ανθίζει το καλοκαίρι. Πολλά μέρη της είναι τοξικά, το οποίο οφείλεται στην τοξική ουσία νηριίνη, και έχει ως στόχο να προστατεύσει το φυτό από τις επιθέσεις ζώων.

Συνθήκες ανάπτυξης και φροντίδα

Γενικά η πικροδάφνη είναι ένα σκληραγωγημένο και εύκολα προσαρμοζόμενο φυτό. Καταλληλότερες θέσεις είναι οι ηλιόλουστες αλλά αναπτύσσεται και σε ημισκιερές. Αντέχει σε θέσεις με ανέμους. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, όπως φτωχά, αλατούχα κ.α.. Ακόμα, δεν παρουσιάζει προβλήματα σε υψηλές θερμοκρασίες αλλά αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 0οC, το φυτό μπορεί να καταστραφεί. Είναι ανθεκτική στην έλλειψη νερού και μπορεί να επιβιώσει και σε άνυδρους κήπους.

5715fae6-0d07-450c-9df9-0cca7b8a10b7

Κλαδεύετε την πικροδάφνη μετά την άνθισή της, για να της δώσετε σχήμα και κατεύθυνση. Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά της και τα μαραμένα λουλούδια της. Αν δεν την κλαδέψετε μπορεί να λυγίσουν και να πλαγιάσουν τα κλαδιά της από το βάρος. Μπορείτε να προσθέσετε ένα πλήρες και ισορροπημένο λίπασμα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τέλος, συστήνουμε την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, ένα ψεκασμό με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για την προληπτική αντιμετώπιση των εντόμων της ψώρας και της βαμβακάδας που προσβάλλει την πικροδάφνη κάθε χρόνο.

Χρήσεις πικροδάφνης

Θεωρείται το φυτό των εθνικών οδών, καθώς συναντάται στους περισσότερούς εθνικούς δρόμους της χώρας λόγω της ανθεκτικότητας, της πλούσιας ανθοφορίας και της αντοχής στους ρύπους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στολίσετε τον κήπο σας, σε εισόδους σπιτιών και σε γλάστρες στο μπαλκόνι σας. Είναι κατάλληλη για να δημιουργήσετε φυτοφράχτες. Αν την φυτέψετε σε γλάστρα θα πρέπει να την αναφυτεύετε ή μεταφυτεύετε κάθε 3 χρόνια. Ιδανική για παραθαλάσσιες περιοχές, διότι είναι ανθεκτική στα σταγονίδια της θάλασσας.

8524e474-53a1-44ff-b9db-053dbf9c6b48
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.