Ποιο γκαζόν είναι κατάλληλο για τον κήπο μου στη θάλασσα?

d3cd267e-232e-41d5-b681-849b4d0cc2a4

Υπάρχουν πολλά είδη γκαζόν που μπορείτε να επιλέξετε για τον κήπο σας. Όμως όταν πρέπει να διαλέξετε την ποικιλία για το γκαζόν που θα είναι σε κάποιο σπίτι κοντά στη θάλασσα, πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί…

Οι καλύτερες επιλογές για ένα μέρος δίπλα στη θάλασσα είναι η υγκάντα, η βερμούδα και το κικούγιου. Περισσότερες πληροφορίες για το καθένα ακολουθούν στη συνέχεια!

1.Ουγκάντα

Προσρμόζεται σε ένα μεγάλο εύρος εδαφών. Εξαιρετικά ανθεκτικός στην έντονη χρήση, στην ξηρασία, στην κακή ποιότητα νερού και στις υψηλές θερμοκρασίες. Αντέχει ιδιαίτερα στο πάτημα και στην καταπόνηση και έχει την τάση να εξαπλώνεται μόνος του. Εξαπλώνεται πολύ γρήγορα με στόλωνες και ριζώματα, μπαίνει σε λήθαργο το χειμώνα και αναβλαστάνει την άνοιξη. Χρειάζεται ελάχιστη θερμοκρασία εδάφους για να βλαστήσει (18 βαθμούς). Ιδανικό για δημόσιους χώρους και περιοχές με δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες. Απαιτεί συχνά, χαμηλά κουρέματα και αραίωμα με κάθετες κοπές, μία έως δύο φορές το χρόνο.

2. Βερμούδα

Είδος γκαζόν με λεπτά φύλλα ανοιχτοπράσινου χρώματος. Είναι πολύ ανθεκτικό στο πάτημα, στην αλατότητα και στη ξηρασία. Εξαπλώνεται με στόλωνες και ριζώματα. Το χειμώνα είναι σε λήθαργο και αναβλαστάνει την άνοιξη.

63aa03ca-69ce-4ec2-999e-a2e75a6f2187

3. Κικούγιου

Θερμόφυλλο είδος εξαιρετικά ανθεκτικό στην σκληρή χρήση και στην αλατότητα, που εξαπλώνεται ταχύτατα με στόλωνες και ριζώματα. Ιδανικό για εφαρμογή σε δημόσιους χώρους και ξενοδοχεία, χρειάζεται χαμηλό κούρεμα και αραίωση με κάθετες τομές στην αρχή της άνοιξης. Το χειμώνα, κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, πέφτει σε λήθαργο, κιτρινίζει ή ξεραίνεται και την άνοιξη ξαναβρίσκει το πράσινο χρώμα του. Συνήθως σπέρνεται μαζί με φεστούκα λόγω αργής φυτρωτικότητάς του και μείωση κόστους για την αρχική σπορά.

cb537e92-7a07-4b81-8553-fbf5a39e913b

Λόγοι που δεν συνιστάται η φεστούκα για παραθαλάσσιες περιοχές

Πρώτον, δεν επιλέγουμε τη φεστούκα διότι θέλει πάρα πολύ νερό και αυτό αποφέρει αύξηση του κόστους. Δεύτερον, είναι ευπαθής σε ασθένειες και αυτό είναι το μεγαλύτερο μεινέκτημά της, καθώς θα θέλει συνεχή παρακολούθηση αλλά και προληπτικούς-επεμβατικούς ψεκασμούς. Τρίτον, η συντήρησή της είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με άλλες ποικιλλίες γκαζόν καθώς θέλει περισσότερα κουρέματα.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.