Διπλαδένια ένα φυτό για πολύ ιδιαίτερα γούστα

9166dbbd-9a5e-4092-a0e7-27500a07e82c

Η Διπλαδένια, είναι αειθαλής αναρριχώμενος θάμνος, με εντυπωσιακά άνθη και γυαλιστερό φύλλωμα. Είναι φυτό των θερμών περιοχών με καταγωγή από τη Βραζιλία και έχει προσαρμοστεί στο μεσογειακό κλίμα της χώρα μας. Εξαιτίας της καταγωγής της είναι γνωστή και με το όνομα “Βραζιλιάνικο γιασεμί”. Η καλλωπιστική αξία αυτού του φυτού είναι ιδιαίτερα μεγάλη εξαιτίας των μεγάλων ανθέων που δημιουργεί, του γυαλιστερού φυλλώματος και της παρατεταμένης περιόδου ανθοφορίας.

Φροντίδα διπλαδένιας

Προτιμά σκιερά και ημισκιερά μέρη, γιατί ο έντονος καλοκαιρινός ήλιος προκαλεί καχεξία στο φύλλωμα της. Ειδικότερα, η διπλαδένια ανθίζει διαρκώς, αρκεί η θερμοκρασία της νύχτας να υπερβαίνει τους 10ºC. Είναι πολύ ευαίσθητο φυτό στις χαμηλές θερμοκρασίες και παγώνει στους 0ºC. Σχετικά με το έδαφος, η διπλαδένια ευδοκιμεί σε εδάφη βαθιά, πλούσια και καλά αποστραγγιζόμενα. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, θέλει φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη. Γενικά χρειάζεται συχνό πότισμα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, αλλά μπορεί να αντέξει για λίγο την ξηρασία. Η λίπανση της γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, κάθε μήνα, με υδατοδιαλυτά πλήρη λιπάσματα, ενώ η προσθήκη σιδήρου και μαγνησίου θα βοηθήσει στο έντονο πρασίνισμα των φύλλων της. Η διπλαδένια κλαδεύεται το φθινόπωρο, αφού έχει τελειώσει η ανθοφορία και πριν τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

f74a64a2-6f11-4f93-bca5-48c1771f319d

Εχθροί και Ασθένειες

Η διπλαδένια είναι φυτό που προσελκύει τα έντομα. Συχνά αντιμετωπίζει πρόβλημα με ψείρες, οι οποίες συγκεντρώνονται στα άνθη, τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς και μυζούν τους χυμούς του φυτού. Για την αντιμετώπισή τους χρειάζονται ψεκασμοί με τα κατάλληλα σκευάσματα και τακτική παρακολούθηση.

Χρήσεις

Είναι φυτό κατάλληλο για τις βεράντες και τα μπαλκόνια, καθώς εκτός από αναρριχώμενο μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρες και κλαδεύοντας την ανάλογα θα δημιουργήσετε μια εξαιρετική σύνθεση. Σαν αναρριχώμενο φυτό μπορεί να φυτευτεί δίπλα σε πέργκολα, αλλά δείχνει εξίσου όμορφη και σαν θάμνος.

e91ae303-781f-4f2d-91e8-a0a6b502752f
Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.