Διμορφοθήκη, ένα πολύ πρακτικό φυτό για τον κήπο σας.!

75ab32b6-7697-494b-ad75-ebd8f02e75c7

Περιγραφή του φυτού

Η Διμορφοθήκη ή οστεόσπερμο είναι ένα πολυετές, ποώδες ανθοφόρο φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αφρική. Ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε διάφορους χρωματισμούς, σε σχήμα μαργαρίτας. Είναι πολυετές φυτό, που συχνά όμως καλλιεργείται σαν ετήσιο ή διετές.

Παρόλα αυτά όμως όταν φυτεύεται σαν πολυετές έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα και να καλύπτει αρκετό χώρο. Αποτελεί αγαπημένο φυτό των κηποτεχνών για κήπους και σε βραχόκηπους, ενώ επιλέγεται και από ερασιτέχνες κηπουρούς για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες αλλά και κρεμαστά καλάθια.

Είδη διμορφοθήκης

Υπάρχουν δυο είδη διμορφοθήκης, οι ορθόκλαδες ποικιλίες και οι έρπουσες. Οι ορθόκλαδες διμορφοθήκες δίνουν μια πιο συμπαγή μορφή των λουλουδιών σε γλάστρες και ζαρντινιέρες.

Οι έρπουσες διμορφοθήκες χρησιμοποιούνται για εδαφοκάλυψη στον κήπο και δημιουργούν ένα ανθισμένο “χαλί”. Επίσης, μπορούν να φυτευτούν σε κρεμαστές γλάστρες ή καλάθια για έναν ανθισμένο “καταρράκτη”.

Τα άνθη της διμορφοθήκης έχουν ποικιλία χρωμάτων όπως, λευκό, κίτρινο, μωβ, ροζ και πορτοκαλί, καθώς επίσης υπάρχουν και πολλές ποικιλίες διμορφοθήκης με δίχρωμα λουλούδια.

b7960482-eb12-48d7-bf7e-d3738a194bab

Φροντίδα του φυτού

Συνθήκες ανάπτυξης

Η διμορφοθήκη απαιτεί εδάφη πλούσια, ελαφρά και με πολύ καλή αποστράγγιση. Κατά τη μεταφύτευση της διμορφοθήκης, επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Τα λουλούδια της που κλείνουν στη σκιά ή όταν βραδιάζει. Είναι επίσης ιδανική και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Επίσης, παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, αρκεί να έχει ικανοποιητική υγρασία.

Πότισμα

Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα. Η έρπουσες ποικιλίες μάλιστα θέλουν πιο συχνό πότισμα, δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε δυο μέρες την περίοδο του καλοκαιριού.

ef4b5a60-4969-478d-b978-fcc2f9786f28

Λίπανση

Ακόμα και η λίπανσή της είναι σημαντική, ιδιαίτερα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Καλό είναι να προστεθεί λίπασμα μια φορά το μήνα, για να μπορέσει να έχει το φυτό πλούσια και συνεχής ανθοφορία.

Κλάδεμα

Η διμορφοθήκη πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά, στα τέλη φθινοπώρου, μετά το τέλος της ανθοφορίας της. Λόγω του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξής της, πολύ σύντομα θα ξαναδώσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να αφαιρούνται όλα τα μαραμένα λουλούδια έτσι ώστε να μπορέσουν να βγουν καινούρια.

Εχθροί και ασθένειες

Γενικά, είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό σε προσβολές ασθενειών και εντόμων. Ορισμένες φορές παρατηρούνται μικρά έντομα όπως οι αφίδες ή κοκκοειδή πάνω στα φύλλα και στα άνθη. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα φύλλα του φυτού εμφανίζουν φαγώματα που προέρχονται από σαλιγκάρια ή ακρίδες, που δεν προκαλούν πρόβλημα εξαιτίας του γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης του φυτού.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.