Πετούνια το φυτό του καλοκαιριού!

0f082896-b5be-4b31-a494-6342aa73f432

Όπου και να κοιτάξουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι σε κήπους και βεράντες βλέπουμε τις πετούνιες και τις σουρφίνιες (κρεμαστή πετούνια). Οι πετούνιες είναι πολύ κοινά ποώδη καλλωπιστικά φυτά που κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή μας εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών των ανθέων τους.

Ισχυρό πλεονέκτημα τους είναι πως δεν υπάρχουν δυσκολίες στην καλλιέργεια τους αρκεί να προσέξουμε κάποια σημεία και ανήκουν στα φυτά που επιθυμούν το άμεσο ηλιακό φως και τη ζέστη του καλοκαιριού.

Μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού

Η Πετούνια είναι ετήσιο ποώδες φυτό. Η ανάπτυξη της είναι πολύ γρήγορη. Τα φύλλα της είναι πράσινα, ωοειδή και χνουδωτά . Τα άνθη της είναι χρωματιστά, λαμπερά, μονά ή διπλά και υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις μονόχρωμες αλλά και δίχρωμες. Το ύψος της φτάνει τα 15 με 40 εκατοστά, με τις κρεμοκλαδείς ποικιλίες της (σουρφίνια) να ξεπερνούν ακόμη και τα 60 εκατοστά. Ανθίζει από το Μάιο και σταματά περίπου το φθινόπωρο, όταν επικρατήσουν οι πρώτες χαμηλές θερμοκρασίες.

b587c2c8-027b-4f91-828d-af4cac22917f

Θέση φυτού

Καταλληλότερες τοποθεσία για την πετούνια είναι οι ηλιόλουστες θέσεις, ώστε να ανοίξουν τα λουλούδια της και προστατευμένες από δυνατούς ανέμους. Είναι ανθεκτικό φυτό στην ζέστη. Καταλληλότερες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή της είναι από 15-25°C. Αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 3°C μπορεί να καταστραφεί. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά προτιμά τα πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Οι πετούνιες έχουν μέτριες απαιτήσεις ως προς το πότισμα καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία ή ξηρασία. Κατά την περίοδο της άνοιξης, δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, ενώ τις περιόδους που έχουμε καύσωνα θα απαιτηθεί συχνότερο πότισμα.

Ένας ασφαλής τρόπος για να ελέγξετε τη συχνότητα του ποτίσματος, είναι όταν το χώμα γύρω από το φυτό έχει στεγνώσει. Προσοχή δεν πρέπει να βρέχετε τα φύλλα και τα άνθη της. Γενικότερα, οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες απαιτούν συχνότερο πότισμα.

Σημαντική και απαραίτητη είναι η λίπανσή της με ένα κοκκώδες λίπασμα, λιπαίνετε την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού (1 φορά τον μήνα) σκορπίζοντας το λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ύστερα ποτίζετε καλά. Όταν καλλιεργείτε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, λιπαίνετε πιο συχνά (κάθε 15 ημέρες) σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε και υδατοδιαλυτό λίπασμα, με το οποίο ποτίζεται κατευθείαν τα φυτά σας.

Δεν χρειάζεται κλάδεμα. Χρειάζεται να αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί για να διατηρούν τη ζωτικότητα τους και να έχουν παρατεταμένη ανθοφορία. Μέσα στο καλοκαίρι, όταν η πρώτη ανθοφορία έχει ολοκληρωθεί, κορυφολογούμε τις πετούνιες για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση και να δημιουργήσουμε πιο πυκνά φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία.

05468003-e0aa-4108-8819-72659dcafe3f

Εχθροί και ασθένειες

Στις πετούνιες οι πιο κοινοί εχθροί είναι οι ψείρες. Αυτό το καταλαβαίνουμε γιατί όταν πιάνουμε τα φυτά αυτά κολλάνε. Τέλος, οι πετούνιες μπορούν να προσβληθούν και από βοτρύτη. Και στις δύο περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με ψεκασμούς.

Χρήσεις

Σχηματίζει εντυπωσιακά παρτέρια, διακοσμούν τέλεια ζαρντινιέρες και γλάστρες, ενώ είναι τα πλέον κατάλληλα για εξώστες και παράθυρα. Ακόμα, οι έρπουσες ποικιλίες είναι ιδανικές για εδαφοκάλυψη στους κήπους αλλά και κρεμαστές.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
• Συμβουλές για την καλλιέργεια φυτών
• Λύσεις στα προβλήματα του κήπου
• Ιδέες για διαμόρφωση της αυλής σας

Εγγραφείτε στο newsletter μας.